niedziela, 29 września 2013

Konfitura z czerwonej cebuli z figą i tymiankiem


Czego potrzebujemy?
( ilość na jeden słoiczek)

350 g czerwonej cebuli
1 figa (można pominąć)
1 ząbek czosnku
50 ml czerwonego wina
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
świeżo zmielony pieprz 
sól
1 łyżeczka tymianku suszonego
kilka listków świeżego tymianku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła


Cebulę kroimy w piórka, solimy. Figę kroimy w małą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 10 minut, do miękkości, co jakiś czas mieszając. Mniej więcej w połowie czasu smażenia dodajemy czosnek.
Dolewamy wino i połowę octu balsamicznego, odparowujemy kilka minut. Dodajemy resztę octu, miód, figę, tymianek, pieprz. Dusimy około 12-15 minut na niedużym ogniu. Doprawiamy do smaku i dodajemy kilka listków świeżego tymianku.
Aby skorygować smak według naszego gustu dodajemy więcej octu balsamicznego lub miodu. W wersji z figą konfitura będzie trochę słodsza.

Taka konfitura świetnie sprawdza się z różnego typu mięsem: kaczką, schabem, pieczoną piersią z indyka. Pasuje też do wszystkich rodzajów sera- szczególnie koziego i po prostu w różnych kombinacjach do kanapek.
Nie boimy się, robimy!



piątek, 27 września 2013

Spaghetti alla carbonara


Spaghetti carbonara czyli bardzo, bardzo klasycznie i szybko.

Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

makaron spaghetti
100 ml śmietanki 30%
1 jajko
4 plastry wędzonego boczku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
30 g Parmezanu  lub Corregio
sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu
1-2 łyżki oliwy

Do podania:
dodatkowa porcja sera, natka pietruszki

Makaron gotujemy al dente kierując się starą, złotą myślą włochów, że woda na makaron "powinna być słona jak Morze Śródziemne". 
Przygotowujemy sos: do miseczki wbijamy jajko (wcześniej sparzone) i roztrzepujemy ze śmietanką oraz serem, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (jeśli boczek jest chudy to trochę więcej) i podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula jest już miękka a boczek zarumieniony dodajemy ugotowany makaron i zestawiamy z ognia. Dodajemy sos, mieszamy. Nie możemy dodać go kiedy patelnia jest bardzo gorąca, bo jajka ścięłyby się za mocno. Sos powinien być kremowy i delikatny.
Posypujemy dodatkowym serem, natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy od razu!

I już. Smacznego!



niedziela, 22 września 2013

Mini Pizze z... tym co aktualnie mamy w lodówce


Na obiad, kolacje czy sobotnią imprezę - mini pizze sprawdzą się idealnie:

Czego potrzebujemy?
(ilość na 5 sztuk)

Ciasto:

350 g mąki
180 g ciepłej wody
25 g oliwy
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Bardzo szybki sos pomidorowy: 

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek gorącej wody
suszona bazylia i oregano
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz

Dodatki:

To co akurat mamy w lodówce :)

Ciasto na pizze zawsze było dla mnie utrapieniem. Trzeba wyrabiać je, aż nie przestaje się kleić, czyli około 15 minut...
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy do wyrośnięcia po przykryciem ściereczki ok. 10 minut. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy.
Ciasto w Thermomixie przygotowujemy łącząc wszystkie składniki przez 2 minuty na program wyrabiania ciasta. Nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni.

Ciasto dzielimy na 5 części formujemy kulki i rozwałkowujemy.Na środek każdego placka nakładamy i rozsmarowujemy porcję sosu pomidorowego.Posypujemy startym serem i nakładamy dodatki. U mnie: resztka salami, papryka, czerwona cebulka.

Pieczemy w temperaturze 220 stopni C od 15-20 minut w zależności od piekarnika. Kilka minut przed końcem możemy posypać dodatkową porcją sera.

czwartek, 19 września 2013

Klopsiki z placuszkami kalafiorowymi


Czego potrzebujemy?

Klopsiki:
500 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
garść drobno posiekanych ziół (np. pietruszki, szczypiorku, kolendry)
1/2 drobno posiekanej cebulki
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
1 szklanka bulionu
kilka łyżek śmietany 30%
świeżo zmielony pieprz i sól

Placuszki z kalafiora:
1/2 kalafiora
1/2 pomidora
120 g bułki tartej
2 jajka
120 g tartego sera żołtego (np. gouda)
garść drobno posiekanych ziół
sól pieprz

Placuszki z kalafiora:
Gotujemy kalafiora na parze 15-20 minut. Możemy ugotować kalafiora w wodzie np. z dodatkiem mleka, ale wtedy straci dużo więcej witaminy C i innych cennych składników. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami (wcześniej pokrojonymi) i miksujemy za pomocą blendera lub innego urządzenia do konsystencji zmielonej ale jeszcze nie miałkiej. Formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.

Wersja na Thermomix:
Do naczynia Thermomixa wlewamy 400 ml wody, w środku umieszczamy koszyczek i gotujemy 10 min/Varoma/obr.1
Po ugotowaniu opróżniamy naczynie miksujące, wrzucamy kalafior i wszystkie składniki na 15s/obr.5. Warzyw nie musimy kroić, jedynie ser dodajmy w mniejszych kawałkach.



*Placuszki można podawać również bez żadnych dodatków. Ja proponuję je też z ulubionym dipem na bazie jogurtu.

Klopsiki:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, formujemy kuleczki i smażymy. Kiedy klopsiki będą rumiane z każdej strony dodajemy bulion, dusimy kilka minut, dodajemy śmietanę. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.*

* Jeżeli sos wyjdzie dość rzadki zagęszczamy - 2 łyżeczki mąki rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody, dolewamy do sosu przez sitko, aby nie było grudek, zagotowujemy.

Spróbujcie koniecznie!









wtorek, 17 września 2013

Kurczak Tikka Masala


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1/2 puszki mleczka kokosowego
1/2 puszki pomidorów pelati
2-3 łyżki przyprawy Garam Masala
1/3 łyżeczki chilli cayenne
3 łyżki mąki
olej roślinny lub oliwa z oliwek do smażenia

Do podania:
ryż, świeża pietruszka, świeża kolendra

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą Garam Masala, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok.4 minuty, dodajemy warzywa i smażymy kolejne 4 minuty aż do całkowitego usmażenia mięsa. Dodajemy resztę przypraw, mleko kokosowe i pomidory. Dusimy ok.10 minut. Sos w tym czasie lekko zgęstnieje.
Podajemy z ryżem i świeżymi ziołami.

* w zależności od tego jak intensywny smak chcemy osiągnąć dodajemy więcej bądź mniej przypraw-w daniach indyjskich dobrze sprawdza się curry, mielona suszona kolendra i cynamon.







Wieprzowina po chińsku


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

1/2 polędwiczki wieprzowej (ok.200 g)
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
6 sztuk mini kolb kukurydzy
1 czerwona papryczka pepperoni
3 łyżki mąki
oliwa do smażenia, sól, pieprz

Sos:
4 łyżki sosu sojowego (u mnie sos Indonezja-ciemny,dość słodki, możemy zastąpić innym)
3 łyżki sosu do sushi+ kilka kropel cytryny lub 3 łyżki octu ryżowego
4 łyżki wody
2-3 łyżki cukru brązowego (można zastąpić białym)
1/2 łyżeczki chilli cayenne

Do podania:
szczypior, ryż lub makaron ryżowy

Na początku kroimy warzywa: paprykę w kostkę ok.2cm, marchewkę w słupki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, kukurydzę kroimy na pół. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa mają pozostać chrupkie.
Polędwiczkę kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące, dzięki temu będzie bardzo miękka. Z patelni zdejmujemy warzywa i smażymy wieprzowinę - wchłonie trochę oliwy, więc w trakcie smażenia możemy dolać odrobinę. Smażymy około 8 minut, mieszając,żeby polędwiczka równo się podsmażyła. Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz zmieszanie ze sobą składniki sosu. Smażymy razem kilka minut aż sos lekko zgęstnieje i całą potrawa nabierze charakterystycznego błysku.

Wieprzowinę po chińsku podajemy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.






poniedziałek, 16 września 2013

Ciasto trio czekoladowe



Czego potrzebujemy?

Spód czekoladowy (bez mąki) :

180 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1/2 szklanki cukru
80 g masła
szczypta soli

Mus z ciemnej czekolady:

180 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
20 ml wody (kilka łyżek)
2 łyżki kakao

Mus z białej czekolady:

180 g białej czekolady
300 ml śmietany 30 %

Do podania:
wiórki czekoladowe

Przygotowanie spodu:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do czekolady dodajemy żółtka i ciągle mieszamy rózgą na gładką masę. Partiami delikatnie mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy pianę z białek. Przelewamy do tortownicy 24 cm na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C. Ciasto bardzo urośnie, ale podczas studzenia znacznie opadnie.

Mus z ciemnej czekolady:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej tak jak poprzednio. Śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę. Kakao rozpuszczamy w wodzie i powoli, stale mieszając wlewamy do uprzednio rozpuszczonej i już lekko przestudzonej czekolady. Do czekolady partiami, delikatnie mieszając dodajemy bitą śmietanę. Powstały mus przelewamy na ostudzony spód i wkładamy do lodówki.

Mus z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuszczamy tak jak wcześniej czekoladę gorzką. Śmietanę  ubijamy, tym razem bez cukru pudru i partiami dodajemy do wystudzonej czekolady. Biała czekolada rozpuszcza się nieco dłużej i trudniej też będzie połączyć ją z ubitą śmietaną. Powstały mus wylewamy na formę.
Całość chłodzimy w lodówce, jeśli to możliwe nawet całą noc.

*kroimy małe porcje, bo ciasto jest naprawdę moooocno czekoladowe :)




Smacznego!






Polędwiczki wieprzowe z serem camembert i sosem ze śliwek


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

300 g polędwiczki wieprzowej
kilka cienkich plasterków boczku
40 g sera camembert

Sos śliwkowy:

6 sztuk śliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
pół czerwonej papryczki pepperoni
kilka kropel soku z cytryny

Do podania:
kopytka, surówka z marchwi, świeża natka pietruszki

Polędwiczkę kroimy na około 5 plastrów po 2 cm każdy i rozbijamy tłuczkiem. W środek każdego wkładamy plasterek sera camembert, zwijamy w roladkę i owijamy plasterkiem boczku.
na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i obsmażamy z każdej strony ok. 4 minuty.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.

Na patelnie po polędwiczkach wrzucamy wydrążone śliwki i obsmażamy ok.2 minuty i zalewamy sosem z pozostałych składników. Całość dusimy chwilę i zalewamy polędwiczki. Naczynie umieszczamy w piekarniku na 10 minut.                Gotowe!






niedziela, 8 września 2013

Jajka w... kokilkach!

Na śniadanie albo przystawkę. Muszę przyznać, że klasyczne "jajko na boczku" w wersji w kokilce zrobiło dzisiaj wrażenie ;)

Czego potrzebujemy?

Kokilki - polecam okrągłe, bo łatwiej wyjąć z nich całość na talerz bez uszkodzenia konstrukcji.

Dla jednej osoby:
1 Jajko
2 plasterki bardzo cienko pokrojonego boczku wędzonego 
chleb tostowy 

kromkę chleba tostowego opiekamy w tosterze i wykrawamy szklanką spód i umieszczamy na dnie kokilki. Boki wykładamy boczkiem i wbijamy jajko. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni C piekarnika. Czas pieczenia zależy od tego jak ścięte jajko chcemy uzyskać. Moje -na pół miękko- 10 minut.



wtorek, 3 września 2013

Rolada z polędwiczki wieprzowej z suszonymi pomidorkami, serem feta i sosem pieczarkowym


Polędwiczka wieprzowa nie jest prostym daniem do przyrządzenia. Metodą prób i błędów nauczyłam się robić polędwiczkę tak, aby była bardzo miękka i soczysta. Sekret jest jeden - nigdy jej nie przedobrzyć! Nie smażyć za długo, za długo nie parować ani za mocno nie solić.

Dziś na blogu rolada z polędwiczki przygotowana na parze z młodymi ziemniaczkami.

Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2-3 osób)

1 sztukę polędwiczki wieprzowej
ok.6 sztuk pomidorów suszonych z oleju
50 g sera feta
młode ziemniaczki 0,5 kg

Sos pieczarkowy:
250 g pieczarek 
1/2 cebuli
100 ml śmietanki 30%
bulion 1- 1,5 szklanki w zależności ile sosu chcemy uzyskać 
1-2 łyżeczki mąki
2 łyżki natki pietruszki

Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, uważając by jej nie przeciąć do końca. Mięso rozkładamy jak książkę i lekko nacinamy od wewnątrz -do faszerowania musimy mieć płat polędwicy(możemy też lekko rozbić tłuczkiem). Lekko solimy i pieprzymy, układamy pokrojoną fetę,pomidory suszone i zwijamy. Jeśli rolada będzie się nam otwierać możemy wspomóc się wykałaczkami.

Polędwiczkę razem z obranymi i posolonymi ziemniakami układamy w parowarze na 30 minut.

Przygotowujemy sos pieczarkowy. Siekamy cebulkę* i podsmażamy na oliwie ok.2 minuty. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilę. Dolewamy bulion i gotujemy 10 minut. Śmietankę dokładnie łączymy z mąką i powoli dodajemy ciągle mieszając do zestawionego z ognia sosu. Ponownie zagotowujemy. 
Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.

* Uwaga! Cebuli nie należy siekać zbyt długo ponieważ robi się gorzka. Przed podsmażeniem warto ją posolić-wtedy szybciej stanie się miękka.
! W wersji dla nieposiadających parowaru: obsmażamy na patelni z dwóch stron po ok.3 min i w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C na 10 minut.

Polędwiczki kroimy pod skosem, polewamy sosem i podajemy z ziemniaczkami.





Smacznego!