wtorek, 8 kwietnia 2014

Leczo z cukinii z mięsem mielonym



Czego potrzebujemy?
(2-3 porcje)

250 g mięsa mielonego
1 średnia cukinia
1 papryka (np. 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
1 puszka pomidorów pelati całych
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Dodatki:
ryż lub pieczywo

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ostrą papryczkę i czosnek, smażymy minutę. Dodajemy mięso mielone,solimy, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy warzywa, smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy puszkę pomidorów, przyprawy, cukier. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut, do miękkości warzyw. Jeżeli sos zbyt mocno wyparuje lub chcemy mieć go więcej, możemy spokojnie dodać 1/3 szklanki wody podczas gotowania. Dosalamy do smaku wedle uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz