poniedziałek, 31 marca 2014

Słodko-pikantne skrzydełka


Czego potrzebujemy?
(około 12 sztuk)

1 kg skrzydełek

Marynata:

25 g masła (ok. 2 łyżki)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru brązowego (np. Demerara)
1 łyżeczka chilli cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta pieprzu
sól

Przygotowujemy skrzydełka. Myjemy je i obcinamy lotki. Nacieramy solą. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy resztę składników, mieszamy, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka, dobrze rozprowadzamy, zostawiany w lodówce na 3-4 godziny.

Blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową i wkładamy pod ruszt, na którym układamy skrzydełka. Wytapiający się tłuszcz będzie na nią skapywał, ale ograniczymy zabrudzenia do minimum. Skrzydełka pieczemy w temperaturze 190 stopni C ok. 45 minut., mniej więcej w połowie czasu pieczenia przekładamy je na drugą stronę.

Podajemy same lub z ulubionym sosem, u mnie BBQ. Smacznego!

poniedziałek, 24 marca 2014

Tarta z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą


Czego potrzebujemy?

Spód:
150 g mielonego orkiszu lub mąki orkiszowej
150 g mąki pszennej
100 g pokrojonego w kostkę masła
1 jajko
1 łyżeczka oregano
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki wody

1 bakłażan
3 pomidory
2 czerwone cebule
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
oregano do posypania

Przepis na Thermomix:
Mielmy orkisz 30 s/obr.10
Dodajemy pozostałe składniki na ciasta do naczynia, wyrabiamy ciasto 30s./obr.4
Ciasto wyjmujemy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok.20 min. do lodówki.

Przepis:
Mąkę i miękkie masło łączymy ze sobą, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy całość w jednolite w strukturze ciasto.Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok.20 min. do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formę i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy 15 minut w 90 stopniach C.

Bakłażana kroimy na podłużne cienkie plastry, posypujemy solą i układamy na sitku, aby puściły sok (ok.20 min.),po czym osuszamy je papierowym ręcznikiem. Czerwoną cebulę kroimy na krążki. Podsmażamy ok.3 minuty, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy na oliwie bakłażany, aż zmiękną ale nie zarumienią się. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy w plastry. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie układamy pomidory, bakłażana,posypujemy mielonym pieprzem i solą, cebulę,plastry mozzarelli i posypujemy oregano. Pieczemy 10 minut.


poniedziałek, 10 marca 2014

Liebster Blog Award 2014

Jest mi niezmiernie miło, że mój blog został nominowany przez http://www.salatkowyraj.pl/


O co chodzi w LBA?
,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”  

Autorka zadała mi 11 pytań, na które odpowiedzi znajdziecie poniżej :)



1. Kiedy i w jakich okolicznościach wpadłaś/łeś na pomysł, by prowadzić bloga ?
 Znajomi często pytają o moje przepisy,a i ja sama czasami zapominam przepisy na własne dania. Gdzieś chciałam je magazynować :)

2. Jak długo prowadzisz bloga ?
Niecały rok, to początek drogi do perfekcji..

3. Czego nauczyłaś się w trakcie prowadzenia bloga ?
Tworzenia strony internetowej! A w kuchni uczę się cały czas.

4. Potrawa, która wychodzi Ci najlepiej.
To nie potrawa, to sos czosnkowy.

5. Podaj nazwę potrawy najłatwiejszej według Ciebie.
Spaghetti bolońskie.

6. Podaj nazwę najszybszej potrawy według Ciebie.
Spaghetti bolońskie ;)

7. Podaj 5 Twoich zalet.
umiejętność szybkiego uczenia się, chęć do nauki, kreatywność, wszechstronność, optymizm

8. Podaj 3 życiowe sukcesy.
ukończenie studiów, założenie bloga, a na 3 sukces nadal pracuję ;)

9. Podaj najlepszą według Ciebie sałatkę ze strony: www.salatkowyraj.pl
http://www.salatkowyraj.pl/2014/01/saatka-z-kurczakiem-i-warzywami-z-sosem.html

10. Słodkie czy słone?
Słone, słone, słone.

11. Czego w życiu byś nie zjadła?
Czegoś co się rusza.

A do Liebster Blog Award nominuję:

Gotuje, bo chcę
Quchnia Karoli
Wykipiał mi makaron
Asia gotuje
Filozofia smaku
Wyśmienity blog
Coffe Kitchen
Zamiast czekoladek
Pepper Punch
Moja kuchnia malutka
Eksplozja smaku

Pytania dla Was:

  1. Jak wpadłaś/wpadłeś na pomysł prowadzenia bloga?
  2. Jak długo pasjonuje Cię gotowanie?
  3. Jaka kuchnia jest Twoją ulubioną?
  4. Pikantny czy łagodny?
  5. Z kim najbardziej lubisz gotować?
  6. Jaka jest Twoja ulubiona książka kucharska i dlaczego?
  7. Czy masz swojego mistrza kulinarnego, kto to taki?
  8. Czy Twoim marzeniem jest zwycięstwo w programie kulinarnym?
  9. Kto jest grupą docelową Twojego bloga?
  10. Który przepis z www.rozsmakujsiew.blogspot.com podoba Ci się najbardziej?
  11. Co było dla Ciebie największym wyzwaniem w kuchni?



sobota, 8 marca 2014

Ciasto czekoladowe z wiśniami


Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe, bardzo wilgotne, przełamane wiśniami. W konsystencji przypomina suflet czekoladowy, dlatego dobrze serwować je na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną.

Czego potrzebujemy?

5 jajek
120 g cukru
200 g czekolady
1/2 słoika wiśni
50 g mąki + 1 łyżka do obtoczenia wiśni
125 g masła

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Czekolada rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Przelewamy do większej miski, dodajemy żółtka, cukier, miksujemy. Masę czekoladową dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy aż do równomiernego połączenia się składników. Wiśnie odsączamy i obtaczamy w mące. Dodajemy do masy.
Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 180 stopni C.




środa, 5 marca 2014

Filet z kurczaka w sosie bazyliowym z zielonym groszkiem


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

 500g filetu z kurczaka
4 plastry szynki Serrano
300 ml śmietanki 30%
4-6 dużych łyżek pesto bazyliowego
pół szklanki mrożonego groszku

Propozycja podania:
Pieczone ziemniaki
Grillowane pomidorki cherry

Filety myjemy i dzielimy na mniejsze części (najlepiej 4 lub 8), każdą z nich lekko solimy i owijamy szynką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony ok.7 minut na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę i groszek, pozostawiamy chwilę na ogniu do zgęstnienia sosu, na końcu dodajemy pesto. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ szynka hiszpańska jest mocno słona.

Dodatki:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze. Po ugotowaniu kroimy na ćwiartki lub ósemki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy oliwą i przyprawiamy tymiankiem, czosnkiem i mieloną gruboziarnistą solą morską. Wkładamy do piekarnika na 30 min. 200 stopni C.
Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na małej patelni na odrobinie oliwy, aż zmiękną, ok.5 minut.