niedziela, 18 maja 2014

Krem z pieczonej papryki i pomidorów z mascarpone


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1 czerwona papryka
3 pomidory
100 ml wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mascarpone
garść liści bazylii
1-2 łyżeczki cukru
sól, pieprz

Do podania:

posiekana bazylia
słodka śmietanka 30%

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. W małym naczyniu żaroodpornym (lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej folią aluminiową) układamy połówki papryki skórką do góry. Pieczemy ok.20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy i obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

W garnku rozgrzewamy oliwę i ok.2 minuty podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory i paprykę, podsmażamy 2-3 minuty do miękkości, dolewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu ok.7-10 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać.  Dosypujemy garść liści bazylii i całość miksujemy blenderem. Dodajemy mascarpone, cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy do rozpuszczenia sera.

Podajemy z kilkoma kroplami słodkiej śmietanki i posiekaną bazylią.

sobota, 17 maja 2014

Miodowy kurczak z kremowym risotto


Czego potrzebujemy?

(2 porcje)

2 filety z kurczaka
1 szczypior razem z dymką
opakowanie pomidorków cherry

Marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Risotto:
1 ząbek czosnku
1 cebula szalotka
100 ml białego wytrawnego wina
200 g ryżu arborio
bulion ok. 2 szklanki
2 łyżki masła
garść parmezanu

Filety z kurczaka myjemy, czyścimy, nacieramy solą i pieprzem po czym wkładamy do marynaty (czosnek pokrojony w plasterki wymieszany z resztą składników). Wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła układamy przekrojone na połówki pomidorki koktailowe, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dymką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy filety ok. 30-35 minut z termoobiegiem. Długość pieczenia zależy od piekarnika, dlatego po tym czasie warto sprawdzić czy filety są już gotowe.

Przygotowujemy risotto. Siekamy czosnek i szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy czosnek z szalotką na 1 minutę, aby się zeszkliły ale nie zarumieniły. Dodajemy ryż i mieszamy, aby cały pokrył się oliwą i stał się szklisty. Dolewamy 100 ml bąniałiałego wina i odparowujemy ok.3 minuty po czy dodajemy pierwszą część bulionu, ryż będzie wchłaniał płyn. Ilość dozujemy, dolewając porcja po porcji, aż ryż będzie miękki. Czas gotowania to ok.20 minut. Gdy ryż wchłonie już cały płyn zestawiamy go z ognia, dodajemy łyżkę masła i garść parmezanu i kilka minut zostawiamy pod przykryciem.

Na talerzu układamy porcję risotta, obok układamy filety i pomidorki koktailowe. Całość posypujemy parmezanem i szczypiorem oraz polewamy sosem powstałym przy pieczeniu filetów i pomidorków.



wtorek, 6 maja 2014

Gnocchi z kurczakiem w sosie z gorgonzoli


Czego potrzebujemy?
( 2 porcje)

1 opakowanie Gnocchi np. takiego z nadzieniem z pesto

2 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz i tymianek
oliwa do smażenia

Sos z gorgonzoli:

szklanka mleka
2 łyżeczki mąki
25 g masła
100 g Gorgonzoli
6 sztuk pomidorków cherry
2 szczypty białego pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie.

Filety z kurczaka rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na złoto na oliwie.

W małym rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i ciągle mieszając dodajemy mąkę (robimy zasmażkę). Dolewamy pół szklanki mleka i ciągle mieszamy, aż sos zgęstnieje. Czynność poprawiamy z drugą połową mleka, dorzucamy gorgonzolę i przyprawy. Gotujemy chwilę, aż do rozpuszczenia sera. Zestawiamy z ognia, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki cherry.