sobota, 21 czerwca 2014

Tarta z letnimi owocami


Czego potrzebujemy?


Spód:

200g kruchych ciastek czekoladowych
50 g masła

Krem:

1/2 opakowania serka mascarpone
300 ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
200-300 g truskawek
100 g jagód
 
Masło topimy. Ciastka mielimy w blenderze i mieszamy z masłem.
W Thermomixie: masło topimy 2 min/90st/obr2 dodajemy ciastka 10sek/obr. 6
Wykładamy formę do tarty bądź okrągłą formę 24 cm, ugniatamy. Wkładamy do lodówki.

Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem stopniowo dodajemy po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką masę. Wykładamy masę na wcześniej przygotowany spód i układamy na niej świeże owoce.

Podajemy od razu lub przed podaniem przechowujemy w lodówce.





sobota, 14 czerwca 2014

Waniliowy sernik z truskawkową pianką



Czego potrzebujemy?

(blaszka 25cm x 40cm)

500 g mascarpone
500 g twarogu mielonego
1 budyń waniliowy
1/4 szklanki mleka
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (można zastąpić pszenną mąką)

Mus truskawkowy:

600 g truskawek
500 ml śmietany 36%
1 opak. cukru waniliowy
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + kilka łyżek wody


Spód:

1 jajko
30 g cukru
125 g zimnego masła
250 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

Polewa:

1/2 białej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Zaczynamy od przygotowania spodu, zagniatając wszystkie składniki lub wyrabiając w maszynie do wyrabiania ciasta lub Thermomixie. Zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. Miksujemy mascarpone i twaróg i cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie partiami dodajemy cukier i 3 łyżeczki skrobi. Budyń rozrabiamy w 1/4 szklanki mleka i również dodajemy do masy.

Spód blaszki wyklejamy ciastem i wylewamy masę serową i pieczemy 15 minut w 180 stopach C, po czym zmniejszamy temperaturę do 125 stopni C i pieczemy jeszcze 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika sernik musimy całkowicie ostudzić zanim położymy na nim mus owocowy.

Kiedy cisto już ostygnie blenderem miksujemy umyte i obrane truskawki z cukrem waniliowym.
W osobnym naczyniu ubijamy zimna śmietanę, podczas ubijania dodajemy po łyżce cukru pudu.
żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody i dodajemy kilka łyżek wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie i lekko podgrzewamy na małym ogniu.
Ubitą śmietanę miksujemy na małych obrotach z żelatyną i truskawkami. Wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na min.2 godziny.

Przed włożeniem do lodówki możemy polać ciasto polewą z białej czekolady. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej po czym dodajemy śmietanki i mieszamy żeby nie było grudek. Gotowe :)



piątek, 13 czerwca 2014

Makaron farfalle z kurczakiem i czarnymi oliwkami z mascarpone


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)


2 szklanki makaronu farfalle (można zastąpić innym krótkim)
pojedynczy filet z kurczaka
1 puszka pomidorów
2 łyżki mascarpone
10-12 oliwek czarnych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łodyżki tymianku (same listki)
1 łyżka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa do smażenia
parmezan do podania

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w 1,5cm kostkę, solimy. Czarne oliwki kroimy na plasterki.Cebulę i czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka, po 3-4 minutach zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy chwilę aż się zeszkli a kurczak nabierze ładnego koloru.

Na patelnie dodajemy pomidory, cukier i ocet balsamiczny. Podgrzewamy aż do zagotowania i dodajemy mascarpone. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Na sam koniec dodajemy oliwki, listki tymianku, sól i świeżo mielony pieprz. Na patelnie dokładamy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy żeby pokrył się sosem.

Podajemy posypany dużą ilością parmezanu.



Chłodnik z botwinki


Czego potrzebujemy?
(2-3 porcje)

1 pęczek botwinki - najlepiej taki z dużymi buraczkami
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka szczypiorku
6 rzodkiewek
1/2 ogórka świeżego
1 ząbek czosnku
1 kefir - najlepiej bardzo gęsty
200 ml śmietany 12%
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
sól, pieprz


Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Kroimy na ok.1 cm kawałki łodyżki botwinki i drobno część liści (jeśli lubimy liście, jeśli nie- pomijamy). Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła botwinkę plus około 1 cm wody. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, aby wywar nie stracił ładnego koloru oraz dodajemy cukier.

W tym czasie kroimy rzodkiewkę i ogórki na cienkie paseczki lub w drobną kostkę. koper i szczypior siekamy drobno.

Ugotowaną botwinkę studzimy. Dodajemy warzywa, kefir, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sporo soli i pieprz do smaku. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

wtorek, 10 czerwca 2014

Grillowane szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem


Sezon na szparagi trwa w najlepsze, ale pamiętajcie- to dobro szybko się kończy!
Najlepszy według mnie sposób serwowania szparagów, to grillowane szparagi podane z jajkiem sadzonym, w koszulce lub po prostu na miękko. Przepisu na to danio chyba nie trzeba podawać, ale kilka słów o tym jak przygotowujemy szparagi:

Zielone szparagi wybieramy o grubości cienkiej lub średniej (do 1 cm). Bardzo grube szparagi są łykowate i bardziej nadają się na kremy.
Przygotowując szparagi pamiętajmy o tym, aby je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Nie musimy wiedzieć w którym miejscu je odłamać ponieważ szparag sam pęka w odpowiednim miejscu.
Do grillowania szparagi po odłamaniu końcówek są już właściwie gotowe. Wystarczy na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać odrobinę oliwy lub masła klarowanego i smażyć szparagi ok.7-10 minut w zależności od grubości. Posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Mój sposób podania (na szybki obiad): z jajkiem sadzonym na bekonie i młodymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego wiosennego :)

Klasyczna lasagne


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

Baza:
ok. 12-15 płatów makaronu lasagne
500 g mięsa mielonego np. z szynki
1 puszka pomidorów krojonych
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól, świeżo mielony pieprz
tarty ser żółty ok. 2 garści
oliwa z oliwek do smażenia

Sos beszamelowy:
2,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowujemy bazę lazanii: siekamy cebulę i czosnek, marchew trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i ok. 3 minuty szklimy cebulę, czosnek i marchew po czym dodajemy mielone mięso. Całość smażymy aż mięso będzie zarumienione i dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy 10 minut na małym ogniu, a międzyczasie dodajemy przyprawy: cukier, ocet balsamiczny, paprykę i zioła, sól i dużą ilość swieżo mielonego pieprzu. Zestawiamy z ognia.

Przygotowujemy sos beszamelowy-uwaga, bo beszamel wymaga od nas ciągłego kontrolowania. Potrzebujemy dużej łyżki do mieszania a najlepiej trzepaczki. W małym garnuszku roztapiamy masło (uważamy żeby się nie przypaliło) i wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy kilka sekund (wytworzy się zasmażka) i od razu wlewamy partiami mleko, ciągle mieszając. Czynność powtarzamy, aż do momentu kiedy mleko się skończy, zestawiamy z ognia i doprawiamy do smaku.

Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwę surowego makaronu, warstwę beszamelu i mięsa, po czym układamy kolejną warstwę makaronu i czynności powtarzamy. Z podanych składników powinny wyjść 3 warstwy mięsa, beszamel musimy "na oko" podzielić na 4 warstwy. Ostatnią z warstw mięsnych przykrywamy makaronem i smarujemy ostatnią częścią beszamelu oraz posypujemy startym serem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C ok.20-30 minut. Dokładny czas zawsze podany jest na opakowaniu makaronu.