niedziela, 27 lipca 2014

Sernik z białą czekoladą i jagodami


Czego potrzebujemy?

150g jagód


500 g sera sernikowego
500 g mascarpone
5 jajek
2 tabliczki białej czekolady
100 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru

Spód:

50g masła
1 łyżeczka kakao
200 g ciastek owsianych lub kruchych

Przygotowujemy okrągłą blachę 24-26 cm. Na spód, pod obręcz wpuszczamy papier do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Ciastka miksujemy i dodajemy do nich kakao. Całość mieszamy z masłem wykładamy do formy i ugniatamy. Spód wkładamy do lodówki.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona dodajemy śmietankę kremówkę i szybko mieszamy trzepaczką.

W dużej misce miksujemy ser z mascarpone dodając po jednym jajku. Ciągle miksując dodajemy białą czekoladę i cukier.

Jagody miksujemy blenderem.

Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową i w dowolny sposób nakładamy mus jagodowy. Ja nałożyłam miejscowo i rozciągnęłam wykałaczką, aby powstały łezki.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C, 1 godzinę w temperaturze 155 stopni C i 30 minut w temperaturze 120 stopni.  Upieczony sernik wyjmujemy i studzimy na kratce, po czym wkładamy na całą noc do lodówki.



sobota, 26 lipca 2014

Kremowe risotto z kurkami


Czego potrzebujemy?
(3-4 porcje)

100 g kurek
1 szklanka ryżu arborio
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
700 ml gorącego bulionu
20 g startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki masła klarowanego
garść posiekanej natki pietruszki

Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Czosnek i szalotkę siekamy wrzucamy na patelnie na kilka sekund i dodajemy kurki. Smażymy około 7 minut po czym dodajemy ryż. Ryż smażymy na patelni 3-4 minuty, aż stanie się przezroczysty i dobrze pokryje się oliwą.

 Dodajemy białe wino i odparowujemy. Podlewamy porcją bulionu, czekamy aż ryż go wchłonie. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Ryż gotuje się około 20 minut, więc mniej więcej w tym czasie musimy już kontrolować miękkość ryżu, aby risotto się nam nie rozgotowało. Kiedy ryż będzie al dente zdejmujemy go z ognia.

Dodajemy pietruszkę,parmezan i masło, mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Podajemy posypane dodatkową porcją parmezanu.