piątek, 21 listopada 2014

Grillowane krewetki w marynacie z imbirem i chilli


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

400 g świeżych krewetek black tiger

Marynata:

1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 posiekana papryczka chilli
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki ciemnego rumu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
ananas

Dodatki: 
mix sałat
pomidorki cherry
ciemne oliwki
vinegrette balsamiczny

Wykonanie przepisu zaczynamy od przygotowania krewetek.
 Odcinamy łepek i zaczynając od nóżek delikatnie usuwamy łuski. Pozostawiamy ogonek. Każdą  krewetek lekko nacinamy na grzbiecie i usuwamy ciemne jelito. Myjemy i osuszamy krewetki papierowym ręcznikiem.

Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce i wkładamy do niej krewetki. Odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.

Zamarynowane krewetki możemy grillować* w formie szaszłyków przygotowanych z dodatkiem ananasa. W takiej formie wygodniej się je grilluje i wszystkie będą miały taki sam stopień wysmażenia, ponieważ w tym samym czasie zostaną odwrócone. Krewetki smażymy bardzo krótko ok.2 minut na stronę. Zdejmujemy z patelni jak tylko staną się różowe.

*Uwaga: Najlepiej użyć patelni grillowej lub przygotować krewetki na ruszcie grilla węglowego.

Podajemy bez dodatków lub z lekką sałatką.

piątek, 14 listopada 2014

Warzywne curry z kaszą jaglaną


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

2 torebki kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 bakłażan
1 czerwona cebula
1 papryka zielona
2 pomidory
1/4 kalafiora
1-2 płaskie łyżeczki pasty curry
4 łyżki mleczka kokosowego
1/2 limonki
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
oliwa do smażenia

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy al dente.

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Bakłażana przekładamy do sita i solimy, odstawiamy na 15 minut, przepłukujemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Czosnek i chilli siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę,chilli i czosnek, podsmażamy ok. 1 minuty. Dorzucamy resztę warzyw. Podduszamy ok.5 minut, w tym czasie dodajemy kilka łyżek wody. Dodajemy mleko kokosowe, pastę curry, sos sojowy i sok z limonki. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut. Gotowe. :)


piątek, 7 listopada 2014

Pikantny krem z marchwi z pomarańczą

Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

400 g marchwi
350 g bulionu (ok.1,5 szklanki)
sok z 1 pomarańczy
1 cm imbiru
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
oliwa z oliwek

Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy. Z papryczki chilli usuwamy nasionka i również siekamy. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, czosnek,chilli i imbir ok.1 minuty, dorzucamy talarki marchwi i smażymy, aż warzywa trochę zmiękną ok.5 minut. Zalewamy bulionem i dusimy razem 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, przyprawy i całość miksujemy blenderem.

Przepis na Thermomix:

Marchew, czosnek, imbir i cebulę obieramy, wrzucamy do naczynia miksującego na 5s/obr.5. Dodajemy chilli, 20 g oliwy z oliwek i podduszamy 5min/Varoma/obr.2. Dodajemy bulion (wodę+1 łyżeczka koncentratu bulionu) i gotujemy 15min/100stopni/obr.2. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i miksujemy 20s/obr.10.


Szybkie zupy!