sobota, 12 września 2015

Naleśniki ze świeżymi pomidorami i cytrynowym kurczakiem zapiekane z gorgonzolą


Dzisiaj przepis na naleśniki z cytrynowym kurczakiem i świeżymi pomidorami. Najmniej pracochłonny jest kiedy robimy go z wcześniej przygotowanych naleśników np. z poprzedniego dnia. Naleśniki mają to do siebie, że zawsze usmażymy ich za dużo. Na szczęście później możemy je wykorzystać na różne sposoby.

Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

ciasto naleśnikowe
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
szczypta soli
 1 łyżka oliwy

farsz
1 filet z kurczaka
2 pomidory
10-15 oliwek
1 szalotka
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżeczka tymianku

sos beszamelowy z gorgonzolą
100 g sera gorgonzola
250 ml mleka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Naleśniki:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać. Smażyć na suchej patelni 2-3 naleśniki.

Sos:

Na patelni lub w rondlu rozpuścić masło z mąką. Cały czas mieszać. Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Powoli dolewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Dodać ser gorgonzola i doprawić.

Farsz:

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem,tymiankiem i startą skórką ze sparzonej cytryny. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Szalotkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kurczaka do zarumienienia w trakcie dorzucamy szalotkę,następnie dodajemy pomidory, oliwki, sól i pieprz.

Faszerujemy naleśniki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 200 stopniach C 10-15 minut.





Letni makaron z kurkami i brokułem


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

100 g krótkiego makaronu (u mnie lumaconi)
100 g filetu z kurczaka (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
100 g kurek
garść różyczek brokułu
1 szalotka
1 ząbek czosnku
50-100 ml śmietany 30 % 
sól, pieprz
łyżka oliwy i łyżka masła do smażenia

Brokuły gotujemy we wrzącej wodzie al dente ok. 7 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szalotkę i czosnek siekamy. Kurczaka kroimy w kostkę,solimy.
Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Nigdy nie moczymy kurek!
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek, po ok. 1 minucie dodajemy kurczaka i kurki, smażymy ok. 8 minut. Dodajemy odcedzone i zahartowane brokuły. Brokuły hartujemy zimna wodą aby zachowały intensywnie zielony kolor. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gotujemy chwilę do zgęstnienia sosu. Dodajemy makaron, mieszamy i podajemy.