niedziela, 24 stycznia 2016

Makaron sojowy z chilli i krewetkami


Czego potrzebujemy?
( 2 porcje)


1 opakowanie makaronu sojowego
10 krewetek
1/2 papryki czerwonej
2 łodygi selera naciowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 świeża ostra papryczka
5 łyżek sosu sojowego jasnego
sok z limonki
sól

Do podania:
szczypior, sos słodkie chilli


Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Paprykę i seler kroimy na kawałki, szalotkę, chilli i czosnek kroimy w cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju np. kokosowego, słonecznikowego, wrzucamy krewetki na 1 minutę z każdej strony. Solimy i zdejmujemy z patelni.

Na tą samą patelnię wrzucamy czosnek, chilli, imbir i szalotkę, smażymy razem minutę. Po tym czasie dodajemy paprykę i seler, zmniejszamy ogień i smażymy 5 minut. Dodajemy sos sojowy, odcedzony makaron-mieszamy. Możemy dodać więcej sosu sojowego, tak jak lubimy.

Na koniec dokładamy krewetki i podgrzewamy całość ok 1 minutę. Posypujemy świeżym szczypiorem i podajemy. Ja uwielbiam to danie z sosem słodkie chilli- polecam!



sobota, 16 stycznia 2016

Truskawkowy deser mascarpone


Czego potrzebujemy?

(4 porcje)

250 g mascarpone
200 g mrożonych lub świeżych truskawek
1 duże lub 2 małe żółtka
1 czubata łyżka cukru
cukier puder

Mascarpone ucieramy z łyżką cukru i żółtkiem drewnianą łyżką lub mikserem na krem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.Truskawki rozmrażamy i miksujemy, słodzimy cukrem pudrem do smaku. Układamy warstwowo w pucharkach.




piątek, 8 stycznia 2016

Grzany cydr wzmacniany miodem pitnym


Pierwszy śniegowy wieczór i jednocześnie ostatni wieczór z choinką w tle wymaga wyjątkowego uczczenia. Grzany cydr z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi: cynamonem, owocami jałowca, goździkami i od razu trochę jakby cieplej...

Czego potrzebujemy?
( dla 2 osób)

500 ml cydru jabłkowego
1 łyżeczka miodu
40 ml miodu pitnego
kawałek skórki z pomarańczy
kawałek skórki z cytryny
2 owoce jałowca
4 goździki
1 laska cynamonu lub szczypta cynamonu w proszku

Grzejemy i pijemy!