sobota, 20 lutego 2016
Krem z pomidorów z mascarpone i bazylią
Czego potrzebujemy?
(6 porcji)
3 puszki pomidorów
200 ml bulionu
3 łyżki mascarpone
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
pieprz mielony
oliwa do smażenia
Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę z czosnkiem ok. 1 minuty, po tym czasie dodajemy pomidory, bulion, cukier i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy mascarpone i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy przyprawy, bazylię i miksujemy na krem.
Czekoladowe pancakes
Czego potrzebujemy?
(15 sztuk)
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
4-5 łyżek cukru
olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub mikserem. Smażymy placuszki 1,5 łyżki ciasta na sztukę. Uwaga bo bardzo szybko się smażą.
Dodatki: dowolne !
niedziela, 7 lutego 2016
Curry z batatami i kurczakiem
Czego potrzebujemy?
(4 porcje)
2 filety z kurczaka
1 batat
1 puszka pomidorów
200 ml mleka kokosowego
1 papryczka chilli bez pestek
1 zielona papryka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka czerwonego cukru
świeża kolendra
sól
olej
Kurczaka, paprykę i obranego batata kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą. Czosnek i imbir siekamy drobno, szalotkę kroimy w piórka..
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy kurczaka, paprykę, chilli, imbir i czosnek, podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy bataty, puszkę pomidorów i mleko kokosowe, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy, a na końcu wyciskamy sok z limonki i dodajemy posiekana kolendrę. Podajemy z ryżem.
środa, 3 lutego 2016
Polędwiczki z kurczaka w szynce parmeńskiej z sosem gorgonzola
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
300 g polędwiczek z kurczaka lub filetu pokrojonego na paski
4 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz
Oliwa do smazenia
Sos z gorgonzoli:
100 g gorgonzoli
1 szalotka
1/2 łyżeczki cukru brązowego
100 ml śmietany UHT 18 %
pieprz, sól
1 łyżka masła
Do podania:
gnocchi, brokuły gotowane
Polędwiczki doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Owijamy szybką parmeńską, smażymy powoli na oliwie ok. 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią.
Na tej samej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę z cukrem, dodajemy śmietankę i gorgonzolę. Zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia sosu i rozpuszczenia sera. Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z gnocchi i gotowanymi brokułami.
Krem z marchewki z pomarańczą
Czego potrzebujemy?
(4 porcje)
600 g marchwi
1 pomarańcza
1 cebula
2 cm korzenia imbiru
skórka z 1/2 pomarańczy
1 litr bulionu warzywnego
100 ml śmietanki słodkiej 18% (można pominąć)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól, pieprz
Marchew obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w piórka. Imbir obieramy ze skórki i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, podsmażamy cebulę . Dodajemy marchew oraz imbir i smażymy 5 minut. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Podczas gotowania dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz startą skórkę. Zupę miksujemy blenderem na krem. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)