poniedziałek, 21 marca 2016

Szarlotka



Czego potrzebujemy?
(8 porcji)

Spód wyjątkowo kruchy:

300 g mąki krupczatki!
200 g zimnego masła
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany

Nadzienie:
1,30 kg jabłek
1-2 łyżki brązowego cukru (lub więcej w zależności od jabłek)
1 łyżeczka cynamonu

Rada: Najlepsze jabłka do szarlotki to szara reneta. Ciekawy efekt daje też połączenie różnych gatunków jabłek.

Ze składników na spód zagniatamy szybko ciasto kruche, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na cienkie plasterki lub siekamy grubo. Mieszamy z cukrem i cynamonem.

Tortownice wyklejamy ręcznie ciastem kruchym na spodzie oraz na rancie, ma ono trochę rzadszą konsystencję niż z mąki pszennej więc nie możemy użyć tu wałka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki do dekoracji. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni C.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a na wierzchu układamy paseczki ciasta kruchego "w kratkę". Pieczemy 40 minut, temp 190 stopni C.





niedziela, 20 marca 2016

Naleśniki po rusku


Czego potrzebujemy?
(6 porcji)

Naleśniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
20 g oleju

Farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu
2 łyżeczki majeranku
4 łyżki prażonej cebulki (gotowej)
sól
pieprz

Masło klarowane do smażenia

Ciasto na naleśniki miksujemy i odstawiamy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Mieszamy z pokruszonym twarogiem, cebulką, majerankiem i doprawiamy.
Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy je w rulon. Każdego naleśnika kroimy na 4 części i podsmażamy na złoto na klarowanym maśle.
Podajemy z kwaśną śmietaną.




środa, 2 marca 2016

Chili con carne 2


Przedstawiam drugą wersję chili con carne w moim wydaniu. Tu wyczuwalna wędzona papryka, która stała się moją ulubioną przyprawą. Dodatkowo świeża kolendra i limonka. Perfekcyjne.

Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

500 g mielonego mięsa wołowego
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka zielona
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki lub świeżych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml wody
100 ml czerwonego wina
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, chilli cayenne-jeśli będziemy chcieli dodać ostrości

Do podania:
gęsta śmietana, świeża kolendra, limonka, tarty ser żółty

Paprykę i cebule kroimy w niewielką kostkę. Czosnek siekamy. Papryczkę chilli kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy.
 Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę wędzoną i przesmażamy aż zacznie pachnieć ok 0,5 minuty,wrzucamy chilli,cebulę i czosnek, smażymy 1 minutę. Po tym czasie dokładamy wołowinę, smażymy bez przykrycia, aż całe mięso się zarumieni. Dolewamy i odparowujemy wino 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory, świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę, oregano, kmin rzymski i pół łyżeczki soli. Ja dodałam jeszcze pół łyżeczki cukru bo pomidory były dość kwaśne.

 Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

Kukurydzę odcedzamy i dodajemy pod koniec gotowania.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie pieprzem cayenne.

Podajemy z łyżką śmietany, świeżą kolendrą, tartym na drobnych oczkach serem i sokiem z ćwiartki limonki.