niedziela, 24 kwietnia 2016

Smażony makaron ze szparagami





Czego potrzebujemy?
( 2 porcje)

1/2 opakowania makaronu do dań z woka
1 pęczek szparagów
1/2 papryki
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
8 łyżek sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka cukru brązowego
olej do smażenia

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 3 części. Paprykę i seler kroimy w paski, czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy warzywa, smażymy ok. 5-7 minut, aż warzywa zmiękną ale będą jeszcze jędrne. Pod koniec smażenia warzyw dorzucamy czosnek.  Dodajemy ugotowany makaron i składniki sosu: sos sojowy, limonkę i cukier. Smażymy krótko do połączenia składników.



sobota, 9 kwietnia 2016

Zupa krem z pora i ziemniaków



Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

300 g ziemniaków
200 g pora
1 cebula
800 g wody
1 łyżeczka bulionu z TM
1 miarka śmietany
25 g oliwy
sól, pieprz

Thermomix:

Pora tniemy na większe kawałki, cebule kroimy na pół, rozdrabniamy 15s/obr.5 Dusimy z oliwą 5min/Varoma/obr.2. Obrane ziemniaki rozdrabniamy 10s/obr.5. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, gotujemy 20 min/100stopni/obr.2. Na koniec dodajemy śmietane, miksujemy 1 minutę/obr.10. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Tradycyjnie:

Siekamy cebulę i pora. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy pora oraz cebulę ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 30 minut. Kiedy ziemniaki są już miękkie miksujemy blenderem na krem. Dodajemy 3-4 łyżki śmietany, sól i pieprz.

piątek, 8 kwietnia 2016

Kaszotto z chrupiącymi warzywami i kurczakiem


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1/2 szklanki kaszy pęczak
1 i 1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli

1/2 puszki pomidorów lub 2 świeże pomidory
2 łodygi selera naciowego
1 szalotka
1/2 papryki
1 filet z kurczaka
sól, pieprz

Do podania: tarty parmezan

Kaszę pęczak dokładnie płuczemy na sitku. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.  Przepis na kaszę znajdziesz również na opakowaniu.

Warzywa kroimy w słupki, kurczaka w kostkę. Mięso solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy go na złoto. Dodajemy warzywa: seler, paprykę,szalotkę i smażymy na krótko 3-4 min. Po tym czasie dodajemy ugotowany pęczak i pomidory. Zmniejszamy ogień, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba.

Podajemy z parmezanem.