wtorek, 31 maja 2016

Ciasto kruche z rabarbarem truskawkami i bezą




Czego potrzebujemy?

Spód kruchy:

370 g mąki krupczatki
130 g schłodzonego masła
80 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko (białko zachowujemy do piany)
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

700 g rabarbaru
100 g truskawek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru

Beza:

3 białka (w tym jedno które zostało ze spodu)
150 g cukru
szczypta soli


Ciasto kruche zagniatamy jak najkrócej zaczynając od posiekania masła z mąką. Po zagnieceniu w kulę owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciastem wykładamy tortownicę wraz z brzegami. Ciasto nakłuwamy i posypujemy bułką tartą. Bułka tarta pełni tu rolę pochłaniacza soków z rabarbaru, by nie przedostały się do spodu.

Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, truskawki obieramy z szypułek, większe kroimy na połowę. Układamy owoce na spodzie i posypujemy cukrem.

Pieczemy 45 minut/ 180 stopni C/termoobieg.

Ubijamy bezę. W suchym naczyniu ubijamy białko, kiedy jest już sztywne dodajemy partiami cukier i ubijamy tak długo aż uzyskamy błyszczącą masę.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy bezę i pieczemy 15 minut/180 stopni C/góra-dół.

Można podawać jeszcze lekko ciepłe, np. z lodami. Smacznego lata!



wtorek, 17 maja 2016

Lekki chłodnik z botwinki


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1 pęczek botwinki
5 rzodkiewek
koper
szczypior
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1/2 cytryny
500 l kefiru
cukier, sól, pieprz


Botwinkę dokładnie myjemy-szczególnie liście. Buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, łodygi i liście kroimy drobno. Buraczki i łodygi zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 10 minut, pod koniec dodajemy sok z 1/2 cytryny i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
Rzodkiewki kroimy w niedużą kostkę, koper, szczypior siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko wraz z kefirem i liśćmi botwiny dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mocno chłodzimy-najlepiej całą noc. Po nocy w lodówce chłodnik nabiera pięknego koloru.



niedziela, 15 maja 2016

Naleśniki z wołowiną po meksykańsku

  
Czego potrzebujemy?
 (6 sztuk)

6 sztuk naleśników, np. z tego przepisu
500 g wołowiny
1 czerwona cebula
1 papryka
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki pepperoni
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki pomidorów lub 2 świeże pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
pół pęczka świeżej kolendry
ser żółty tarty
olej roślinny do smażenia


Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek i ostrą papryczkę siekamy drobno. Na dużej patelni smażymy najpierw cebulę z papryką, po chwili dorzucamy czosnek, 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i ostrą papryczkę, a do podsmażonych warzyw wołowinę. Wszystko razem smażymy ok. 10 minut, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sól i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. 

Naleśniki napełniamy farszem, serem i posypujemy posiekaną kolendrą, zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko posypujemy dodatkowym serem i zapiekamy 10 minut/180 stopni C. Podajemy z kwaśną śmietaną i dodatkową porcją świeżej kolendry.


Hummus paprykowy ze świeżymi warzywami


Czego potrzebujemy?

300 g cieciorki
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 łyżki pasty sezamowej tahini
50 ml oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz


Ciecierzyce zalewamy 500 ml wody i odstawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzamy ciecierzyce, przesypujemy do garnka i gotujemy ok.40 minut na małym ogniu w 1 litrze wody. Po ugotowaniu płyn odcedzamy i zachowujemy.

Paprykę kroimy na pół i pieczemy skórką do góry 15 min/200 stopni C. Po tym czasie skórka powinna zbrązowieć i łatwo się obierać.

Ugotowaną ciecierzycę, czosnek, obraną paprykę, tahini, oliwę, sok z cytryny oraz 100 ml wody z gotowania cieciorki miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy papryką, solą i pierzem. Gęstość możemy regulować dodając więcej lub mniej wody. Jeśli chcemy aby hummus był lekko pikantny możemy dodać szczyptę pieprzu cayenne.


Hummus podajemy z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami: marchewką, pietruszką, selerem naciowym, rzodkiewką, ogórkiem, papryką. Taką przekąskę można łatwo zabrać ze sobą gdziekolwiek, do pracy, na uczelnie, na rower :)





poniedziałek, 9 maja 2016

Lekka sałatka z kurczakiem i pomarańczą


Czego potrzebujemy?
(na 1 miskę)

1/2 opakowania rukoli
500 g filetu z kurczaka
przyprawy do kurczaka:sól, pieprz, papryka słodka
1 puszka fasoli czerwonej
2 pomarańcze
1/2 pęczka szczypiorku

dressing

2 łyżki musztardy np.dijon, miodowej
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
5 łyżek oliwy

Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i smażymy. Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę. Układamy warstwowo.