czwartek, 29 września 2016
Zupa krem dyniowo-marchewkowa z orientalną nutą
Czego potrzebujemy?
600 g obranej dyni
2-3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
600 ml wody lub delikatnego bulionu warzywnego
100 ml mleka kokosowego
1/4 łyżeczki chilli cayenne
oliwa lub olej do smażenia
sól
Dynie kroimy w dużą kostkę, marchewkę w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy cebulę, po minucie dodajemy czosnek i podsmażamy razem chwilę. Dodajemy dynię i marchewkę, podduszamy 5 minut co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym lub wodą, gotujemy 20-25 minut do zupełnej miękkości warzyw.
Miksujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe i chilli według uznania, doprawiamy solą. Podajemy z gęstą śmietaną.
wtorek, 27 września 2016
Zielone spaghetti z sosem gorgonzola
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
2 cukinie
1/2 brokuła
1/2 filetu z kurczaka
1 ząbek czosnku
100 g gorgonzoli
3-4 łyżki śmietanki 30%
pieprz, sól
olej roślinny do smażenia
Cukinie tniemy obieraczką julienne. Jeśli nie mamy takiej obieraczki możemy pociąć cukinie na cienkie plastry i później na paseczki.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawimy solą i pieprzem. Czosnek siekamy. Brokuły blanszujemy w gorącej wodzie 4 minuty.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy czosnek, brokuł podzielony na małe różyczki i cukinię. Smażymy razem ok. 3 minuty, dodajemy gorgonzolę i śmietankę. Smażymy razem do roztopienia sera. Możemy dodać soli i pieprzu według uznania.
Świetna, dużo lżejsza alternatywa dla makaronu!
Jesienne ciasto dyniowo-marchewkowe
Czego potrzebujemy?
200 g marchewki
200 g dyni
4 jajka
150 ml oleju
250 g brązowego cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
garść rodzynek
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. S
THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć marchew i dynie, rozdrobnić 8s/0br.5. Dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać 30 s.obr.5.
Marchew i dynie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dwóch miskach łączymy ze sobą: w jednej składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy dużą łyżką do połączenia składników (nie za długo). Na koniec dodajemy odciśnięte i obsypane mąką rodzynki.
Przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
wtorek, 20 września 2016
Mac and cheese czyli amerykański makaron z sosem serowym
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
250 g krótkiego makaronu (np. rigatoni)
250 ml mleka
30 g mąki
30 g masła
1/4 łyżeczki soli
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
100 g startego sera cheddar
Makaron ugotować al dente.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką. Od razu kiedy masa się połączy wlewamy część mleka i energicznie mieszamy. Powoli porcjami dolewamy mleko. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i stawał się aksamitny. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy starty ser i mieszamy do rozpuszczenia. Łączymy z makaronem i podajemy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)