niedziela, 24 stycznia 2016
Makaron sojowy z chilli i krewetkami
Czego potrzebujemy?
( 2 porcje)
1 opakowanie makaronu sojowego
10 krewetek
1/2 papryki czerwonej
2 łodygi selera naciowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 świeża ostra papryczka
5 łyżek sosu sojowego jasnego
sok z limonki
sól
Do podania:
szczypior, sos słodkie chilli
Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Paprykę i seler kroimy na kawałki, szalotkę, chilli i czosnek kroimy w cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju np. kokosowego, słonecznikowego, wrzucamy krewetki na 1 minutę z każdej strony. Solimy i zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnię wrzucamy czosnek, chilli, imbir i szalotkę, smażymy razem minutę. Po tym czasie dodajemy paprykę i seler, zmniejszamy ogień i smażymy 5 minut. Dodajemy sos sojowy, odcedzony makaron-mieszamy. Możemy dodać więcej sosu sojowego, tak jak lubimy.
Na koniec dokładamy krewetki i podgrzewamy całość ok 1 minutę. Posypujemy świeżym szczypiorem i podajemy. Ja uwielbiam to danie z sosem słodkie chilli- polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zdecydowanie moje smaki...
OdpowiedzUsuńtrwają ostatnie dni z asortymentem azjatyckim w Biedronce, można dostać naprawdę ciekawe produkty :)
Usuń