środa, 3 lutego 2016
Krem z marchewki z pomarańczą
Czego potrzebujemy?
(4 porcje)
600 g marchwi
1 pomarańcza
1 cebula
2 cm korzenia imbiru
skórka z 1/2 pomarańczy
1 litr bulionu warzywnego
100 ml śmietanki słodkiej 18% (można pominąć)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól, pieprz
Marchew obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w piórka. Imbir obieramy ze skórki i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, podsmażamy cebulę . Dodajemy marchew oraz imbir i smażymy 5 minut. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Podczas gotowania dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz startą skórkę. Zupę miksujemy blenderem na krem. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale piekny kolorek ma ta zupa
OdpowiedzUsuńI to zupełnie naturalny! :)
Usuń