środa, 3 lutego 2016

Polędwiczki z kurczaka w szynce parmeńskiej z sosem gorgonzola


Czego potrzebujemy?
 (2 porcje)

300 g polędwiczek z kurczaka lub filetu pokrojonego na paski
4 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz
Oliwa do smazenia

Sos z gorgonzoli:

100 g gorgonzoli
1 szalotka
1/2 łyżeczki cukru brązowego
100 ml śmietany UHT 18 % 
pieprz, sól
1 łyżka masła

Do podania:
gnocchi, brokuły gotowane

Polędwiczki doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Owijamy szybką parmeńską, smażymy powoli na oliwie ok. 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią.

Na tej samej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę z cukrem, dodajemy śmietankę i gorgonzolę. Zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia sosu i rozpuszczenia sera. Doprawiamy pieprzem i solą.

Podajemy z gnocchi i gotowanymi brokułami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz