Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
300 g polędwiczek z kurczaka lub filetu pokrojonego na paski
4 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz
Oliwa do smazenia
Sos z gorgonzoli:
100 g gorgonzoli
1 szalotka
1/2 łyżeczki cukru brązowego
100 ml śmietany UHT 18 %
pieprz, sól
1 łyżka masła
Do podania:
gnocchi, brokuły gotowane
Polędwiczki doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Owijamy szybką parmeńską, smażymy powoli na oliwie ok. 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią.
Na tej samej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę z cukrem, dodajemy śmietankę i gorgonzolę. Zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia sosu i rozpuszczenia sera. Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z gnocchi i gotowanymi brokułami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz