niedziela, 20 marca 2016

Naleśniki po rusku


Czego potrzebujemy?
(6 porcji)

Naleśniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
20 g oleju

Farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu
2 łyżeczki majeranku
4 łyżki prażonej cebulki (gotowej)
sól
pieprz

Masło klarowane do smażenia

Ciasto na naleśniki miksujemy i odstawiamy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Mieszamy z pokruszonym twarogiem, cebulką, majerankiem i doprawiamy.
Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy je w rulon. Każdego naleśnika kroimy na 4 części i podsmażamy na złoto na klarowanym maśle.
Podajemy z kwaśną śmietaną.




2 komentarze:

  1. Skąd ja Ci wezme 500 kg ugotowanych ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słuszna uwaga! Już poprawione, dziękuję :)

      Usuń