poniedziałek, 21 marca 2016

Szarlotka



Czego potrzebujemy?
(8 porcji)

Spód wyjątkowo kruchy:

300 g mąki krupczatki!
200 g zimnego masła
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany

Nadzienie:
1,30 kg jabłek
1-2 łyżki brązowego cukru (lub więcej w zależności od jabłek)
1 łyżeczka cynamonu

Rada: Najlepsze jabłka do szarlotki to szara reneta. Ciekawy efekt daje też połączenie różnych gatunków jabłek.

Ze składników na spód zagniatamy szybko ciasto kruche, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na cienkie plasterki lub siekamy grubo. Mieszamy z cukrem i cynamonem.

Tortownice wyklejamy ręcznie ciastem kruchym na spodzie oraz na rancie, ma ono trochę rzadszą konsystencję niż z mąki pszennej więc nie możemy użyć tu wałka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki do dekoracji. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni C.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a na wierzchu układamy paseczki ciasta kruchego "w kratkę". Pieczemy 40 minut, temp 190 stopni C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz