poniedziałek, 21 marca 2016
Szarlotka
Czego potrzebujemy?
(8 porcji)
Spód wyjątkowo kruchy:
300 g mąki krupczatki!
200 g zimnego masła
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
1,30 kg jabłek
1-2 łyżki brązowego cukru (lub więcej w zależności od jabłek)
1 łyżeczka cynamonu
Rada: Najlepsze jabłka do szarlotki to szara reneta. Ciekawy efekt daje też połączenie różnych gatunków jabłek.
Ze składników na spód zagniatamy szybko ciasto kruche, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na cienkie plasterki lub siekamy grubo. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
Tortownice wyklejamy ręcznie ciastem kruchym na spodzie oraz na rancie, ma ono trochę rzadszą konsystencję niż z mąki pszennej więc nie możemy użyć tu wałka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki do dekoracji. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni C.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a na wierzchu układamy paseczki ciasta kruchego "w kratkę". Pieczemy 40 minut, temp 190 stopni C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz