Przedstawiam sprawdzony i najlepszy według mnie przepis na ciasto na pieczone pierogi.
Czego potrzebujemy?
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1/2 - 1 lyżeczki soli
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka wraz z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia zaczynu,
Do miski wsypujemy mąkę, sól dodajemy jajko, oliwę i zaczyn. Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pierogi napełniamy dowolnym farszem, dokładnie sklejamy, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C.
mleko, drożdże i cukier podgrzewamy 3 minuty 37stopni/obr 1 i pozostawiamy do wyrośnięcia
dodajemy resztę składników i wyrabiamy 3 minuty/interwał
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz