Czego potrzebujemy?
(4 porcje)
400 g fileta z indyka
6 młodych ziemniaków
garść żółtej fasolki szparagowej
1 puszka mleka kokosowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pasty curry
1 łyżeczka żółtego curry w proszku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 limonki
garść siekanej mięty
Do podania: danie bardzo syte bez dodatków, a dla głodomorów polecam ryż
Filet z indyka (można zastąpić kurczakiem) kroimy w paski. Młode ziemniaki oczyszczamy ze skórek i kroimy na ćwiartki. Fasolkę kroimy na połowę. Cebule i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy 1 łyżeczkę pastę curry (ja dodałam czerwoną ale może być też żółta), po chwili dodajemy mięso i cebulę oraz czosnek. Smażymy razem 2-3 minuty i po tym czasie całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy cukier, sos sojowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw ok. 25 minut na małym ogniu. Na końcu dodajemy sok z limonki.
Podajemy posypane siekaną świeżą miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz