środa, 6 lipca 2016
Jagodzianki!
Czego potrzebujemy?
(12 sztuk)
Ciasto:
550 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
2 jajka
25 g świeżych drożdży
Farsz:
400-500 g jagód
3 łyżki cukru
Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki wody
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki ciasta oprócz mąki wkładamy do thermomixa, mieszamy 4 minuty/37 stopni/obr.4. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto 3 min/interwał. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyjmujemy i chwilę zagniatamy.
Dzielimy ciasto na 12 kawałków i rozwałkowujemy niezbyt cienko na placuszki. Jagody przesypujemy cukrem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy ok.4-5 łyżeczek jagód i dokładnie sklejamy. Na blaszce układamy jagodzianki złączeniem do dołu i pieczemy 15 min. w temperaturze 180 stopni C.
Po ostudzeniu polewamy lukrem przygotowanym z połączenia cukru pudru i wody.
Uwaga: z jagodzianek podczas pieczenia będzie wydostawał się sok, ale nie rozkleją się i pozostaną kształtne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam jagodzianki:)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser!
OdpowiedzUsuń