środa, 6 lipca 2016

Jagodzianki!


Czego potrzebujemy?
(12 sztuk)

Ciasto:
550 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
2 jajka
25 g świeżych drożdży

Farsz:
400-500 g jagód
3 łyżki cukru

Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki wody

Przepis na Thermomix

Wszystkie składniki ciasta oprócz mąki wkładamy do thermomixa, mieszamy 4 minuty/37 stopni/obr.4. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto 3 min/interwał. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyjmujemy i chwilę zagniatamy.

Dzielimy ciasto na 12 kawałków i rozwałkowujemy niezbyt cienko na placuszki. Jagody przesypujemy cukrem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy ok.4-5 łyżeczek jagód i dokładnie sklejamy. Na blaszce układamy jagodzianki złączeniem do dołu i pieczemy 15 min. w temperaturze 180 stopni C.

Po ostudzeniu polewamy lukrem przygotowanym z połączenia cukru pudru i wody.

Uwaga: z jagodzianek podczas pieczenia będzie wydostawał się sok, ale nie rozkleją się i pozostaną kształtne

2 komentarze: