wtorek, 2 sierpnia 2016

Tagliatelle cukiniowe carbonara z kurkami



Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1 opakowanie świeżego makaronu lub 2 porcje makaronu suchego
1 cukinia
100 g kurek
4 plasterki boczku
1/2 średniej cebuli
2 żółtka
3 łyżki parmezanu
50 ml śmietany 30%
świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Cukinie tniemy na tagiatelle za pomocą obieraczki - z góry na dół pozostawiając środek z nasionami.
Cebulke siekamy. Boczek tniemy w paseczki. Kurki dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Większe kroimy na kawałki.
W miseczce mieszamy żółtka z parmezanem, śmietanką i pieprzem.

Na łyżce masła klarowanego lub oleju roślinnego na patelni podsmażamy najpierw cebulkę z boczkiem,  Po chwili dodajemy kurki. Smażymy razem 5 minut, dodajemy cukinię i smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy makaron i zestawiamy z ognia. Czekamy aż przestanie skwierczeć i temperatura trochę opadnie i dodajemy żółtka z parmezanem i śmietanką. Mieszamy razem, aż sos stanie się kremowy i dobrze pokryje makaron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz