piątek, 5 sierpnia 2016

Pikantne leczo z chorizo


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

2 sztuki kiełbaski hiszpańskiej chorizo lub węgierskiej  makoi
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cukinia
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 pomidory malinowe
1 szklanka wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
oliwa 

Kiełbaskę kroimy w plasterki. Cebule, paprykę, cukinię i pomidory kroimy w dużą kostkę. Czosnek siekamy i rozcieramy z solą. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i kiełbaskę/ Smażymy ok. 5 minut. Przekładamy do miseczki. Patelni nie myjemy, wrzucamy na nią pozostałe warzywa, solimy, smażymy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa będą już podsmażone przekładamy na patelnię cebulkę z czosnkiem i kiełbaską chorizo. Smażymy chwilę razem, dodajemy pomidory, wodę i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut aż warzywa zmiękną a pomidory rozpadną się na sos. 

Doprawiamy do smaku.

Podajemy z pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz