czwartek, 29 września 2016

Zupa krem dyniowo-marchewkowa z orientalną nutą


Czego potrzebujemy?

600 g obranej dyni
2-3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
600 ml wody lub delikatnego bulionu warzywnego
100 ml mleka kokosowego
1/4 łyżeczki chilli cayenne
oliwa lub olej do smażenia
sól

 Dynie kroimy w dużą kostkę, marchewkę w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy cebulę, po minucie dodajemy czosnek i podsmażamy razem chwilę. Dodajemy dynię i marchewkę, podduszamy 5 minut co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym lub wodą, gotujemy 20-25 minut do zupełnej miękkości warzyw.
Miksujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe i chilli według uznania, doprawiamy solą. Podajemy z gęstą śmietaną.

2 komentarze: