środa, 14 grudnia 2016

Krewetki z chilli i czosnkiem


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

250 g świeżych krewetek
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
50 ml białego wina
kilka kropel soku z cytryny
sól
garść siekanej natki pietruszki

Do podania: bagietka

Krewetki obrać z pancerzy pozostawiając ogonki. Naciąć krewetki lekko wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Opłukać gotowe krewetki wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, posiekane chilli i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Po chwili dołożyć krewetki i smażyć max. 1 minutę z jednej strony. Po tym czasie zwiększyć ogień, dolać wino i odparować. Zmniejszyć ogień, przewrócić krewetki i smażyć minutę z drugiej strony.

Zdjąć patelnie z ognia dodać łyżkę masła, natkę pietruszki, sól i sok z cytryny.

Podawać z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz