środa, 22 lutego 2017

Czerwone curry z batatami i pieczarkami


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

1 filet z kurczaka
1 batat
200 g pieczarek
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki mleka kokosowego
1 puszka pomidorów krojonych
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka pasty czerwone curry
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
sól
olej kokosowy lub inny ulubiony

świeża kolendra w dowolnej ilości
biały ryż do podania

opcjonalnie: trawa cytrynowa- mielona lub świeża, świeży imbir, świeże chilli (są również składnikami pasty chilli więc możemy dodać je dla wzmocnienia smaku)


Warzywa i kurczaka kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pastę curry z kurczakiem i cebulą, dodajemy cukinię, pieczarki smażymy około 3 minuty, na koniec dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy bataty, sos sojowy i cukier, całość mieszamy zalewamy pomidorami i wodą. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut do miękkości batatów. Kiedy warzywa są gotowe dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy tylko do zagotowania (nie gotujemy długo bo może zważyć się mleko).

Na koniec dodajemy sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą i ryżem.

Świetnie smakuje również w wersji wegetariańskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz