Czego potrzebujemy?
Spód kruchy:
370 g mąki krupczatki
130 g schłodzonego masła
80 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko (białko zachowujemy do piany)
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
700 g rabarbaru
100 g truskawek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru
Beza:
3 białka (w tym jedno które zostało ze spodu)
150 g cukru
szczypta soli
Ciasto kruche zagniatamy jak najkrócej zaczynając od posiekania masła z mąką. Po zagnieceniu w kulę owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciastem wykładamy tortownicę wraz z brzegami. Ciasto nakłuwamy i posypujemy bułką tartą. Bułka tarta pełni tu rolę pochłaniacza soków z rabarbaru, by nie przedostały się do spodu.
Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, truskawki obieramy z szypułek, większe kroimy na połowę. Układamy owoce na spodzie i posypujemy cukrem.
Pieczemy 45 minut/ 180 stopni C/termoobieg.
Ubijamy bezę. W suchym naczyniu ubijamy białko, kiedy jest już sztywne dodajemy partiami cukier i ubijamy tak długo aż uzyskamy błyszczącą masę.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy bezę i pieczemy 15 minut/180 stopni C/góra-dół.
Można podawać jeszcze lekko ciepłe, np. z lodami. Smacznego lata!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz