wtorek, 31 maja 2016

Ciasto kruche z rabarbarem truskawkami i bezą




Czego potrzebujemy?

Spód kruchy:

370 g mąki krupczatki
130 g schłodzonego masła
80 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko (białko zachowujemy do piany)
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

700 g rabarbaru
100 g truskawek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru

Beza:

3 białka (w tym jedno które zostało ze spodu)
150 g cukru
szczypta soli


Ciasto kruche zagniatamy jak najkrócej zaczynając od posiekania masła z mąką. Po zagnieceniu w kulę owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciastem wykładamy tortownicę wraz z brzegami. Ciasto nakłuwamy i posypujemy bułką tartą. Bułka tarta pełni tu rolę pochłaniacza soków z rabarbaru, by nie przedostały się do spodu.

Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, truskawki obieramy z szypułek, większe kroimy na połowę. Układamy owoce na spodzie i posypujemy cukrem.

Pieczemy 45 minut/ 180 stopni C/termoobieg.

Ubijamy bezę. W suchym naczyniu ubijamy białko, kiedy jest już sztywne dodajemy partiami cukier i ubijamy tak długo aż uzyskamy błyszczącą masę.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy bezę i pieczemy 15 minut/180 stopni C/góra-dół.

Można podawać jeszcze lekko ciepłe, np. z lodami. Smacznego lata!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz