niedziela, 15 maja 2016

Naleśniki z wołowiną po meksykańsku

  
Czego potrzebujemy?
 (6 sztuk)

6 sztuk naleśników, np. z tego przepisu
500 g wołowiny
1 czerwona cebula
1 papryka
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki pepperoni
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki pomidorów lub 2 świeże pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
pół pęczka świeżej kolendry
ser żółty tarty
olej roślinny do smażenia


Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek i ostrą papryczkę siekamy drobno. Na dużej patelni smażymy najpierw cebulę z papryką, po chwili dorzucamy czosnek, 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i ostrą papryczkę, a do podsmażonych warzyw wołowinę. Wszystko razem smażymy ok. 10 minut, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sól i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. 

Naleśniki napełniamy farszem, serem i posypujemy posiekaną kolendrą, zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko posypujemy dodatkowym serem i zapiekamy 10 minut/180 stopni C. Podajemy z kwaśną śmietaną i dodatkową porcją świeżej kolendry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz