wtorek, 17 maja 2016

Lekki chłodnik z botwinki


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1 pęczek botwinki
5 rzodkiewek
koper
szczypior
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1/2 cytryny
500 l kefiru
cukier, sól, pieprz


Botwinkę dokładnie myjemy-szczególnie liście. Buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, łodygi i liście kroimy drobno. Buraczki i łodygi zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 10 minut, pod koniec dodajemy sok z 1/2 cytryny i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
Rzodkiewki kroimy w niedużą kostkę, koper, szczypior siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko wraz z kefirem i liśćmi botwiny dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mocno chłodzimy-najlepiej całą noc. Po nocy w lodówce chłodnik nabiera pięknego koloru.



1 komentarz: