poniedziałek, 16 listopada 2015

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe


Czego potrzebujemy?
forma 24 cm


3 średnie marchewki ok.300 g
4 jajka
250 g brązowego cukru
200 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
150 g oleju roślinnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
garść rodzynek

Polewa z serka:
1 opakowanie serka śmietankowego Almette
1 czubata łyżka miodu

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Serek śmietankowy mieszamy dokładnie z miodem.

THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8s/0br.5. Dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać 30 s.obr.5.

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dwóch miskach łączymy ze sobą: w jednej składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy dużą łyżką do połączenia składników (nie za długo). Na koniec dodajemy odciśnięte i obsypane mąką rodzynki.
 
 Przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po przestudzeniu smarujemy miodowym serkiem.


2 komentarze: