czwartek, 6 lutego 2014

Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym z miodowym vinegrette


Burak jest wspaniałym i niedocenionym warzywem. Przez przypadek odkryłam jego smak na nowo, kiedy spróbowałam warzywa upieczonego przed ugotowaniem barszczu. W miesiącach, kiedy moje ukochane pomidory są niezjadliwe, burak zastępuje je idealnie. Już sam w sobie jest świetny, potrzebuje tylko odrobiny soli i pieprzu. Tym razem użyłam go w klasycznym połączeniu z serem z niebieską pleśnią, rukolą i pestkami słonecznika. Ten sam zestaw możemy przełożyć na kanapkę, np. na podgrzaną ciabattę, albo pokroić upieczonego wcześniej buraka drobniej, położyć na kromki zgrillowanej bagietki i podać jako zimową bruschettę.

Czego potrzebujemy?
(na 2 porcję)

2-3 niewielkie buraki
4 garści rukoli
ok. 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, cambozola, lazur)
kilka łyżek pestek słonecznika - lekko prażymy na suchej patelni
sos balsamico

Vinegrette

2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 starty ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny 
1/4 szklanki oliwy z oliwek

Buraki pieczemy nieobrane w filii aluminiowej w temperaturze 200 stopni C ok.50 minut. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki lub w dużą kostkę (polecam używać przy tym lateksowych rękawiczek).

Kilka łyżek pestek słonecznika lekko prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Uważamy żeby się nie spaliły.

Ser kroimy lub rozrywamy palcami.

Wszystkie składniki sosu vinegrette oprócz oliwy mieszamy w niewielkim słoiku. Dodajemy oliwę, zakręcamy słoik, energicznie wstrząsamy.

Układamy na rukoli pozostałe składniki, polewamy sosem vinegrette i sosem balsamico.



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz