poniedziałek, 24 lutego 2014

Tarta z porami i fetą na orkiszowym spodzie


Czego potrzebujemy?

Spód:
150 g mielonego orkiszu lub mąki orkiszowej
150 g mąki pszennej
100 g pokrojonego w kostkę masła
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki wody

Farsz:
1 por (część biała i jasnozielona)
1 cukrowa cebula
250 ml śmietany 18%
3 jajka
1 łyżeczka tymianku
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
100 g fety

Przepis na Thermomix:
Mielmy orkisz 30 s/obr.10
Dodajemy pozostałe składniki na ciasta do naczynia, wyrabiamy ciasto 30s./obr.4
Ciasto wyjmujemy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok.20 min. do lodówki.
Pora kroimy na 3 części, obraną cebulę kroimy na pół i razem z czosnkiem wrzucamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 6s/obr.5 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, przekładamy na nią pory i posypujemy je solą. Dusimy do miękkości ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu, aby nie zbrązowiały.
Do naczynia miksującego wrzucamy pozostałe składniki farszu, mieszamy 5s/obr.4. Dodajemy usmażone pory i pokrojoną w kostkę fetę, mieszamy kopystką.

Przepis:
Mąkę i miękkie masło łączymy ze sobą, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy całość w jednolite w strukturze ciasto.Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok.20 min. do lodówki.

Pora kroimy wzdłuż i siekamy w półtalarki, cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, przekładamy na nią pory i posypujemy je solą. Dusimy do miękkości ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu, aby nie zbrązowiały.
W osobnej misce mieszamy śmietanę z jajkami, dodajemy przyprawy i tymianek, a na końcu podduszone pory i pokrojoną w kostkę fetę.

Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie zalewamy farszem. Pieczemy 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz