wtorek, 27 września 2016

Jesienne ciasto dyniowo-marchewkowe


Czego potrzebujemy?

200 g marchewki
200 g dyni
4 jajka
150 ml oleju
250 g brązowego cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli

garść rodzynek

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. S
THERMOMIX 
Do naczynia miksującego włożyć marchew i dynie, rozdrobnić 8s/0br.5. Dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać 30 s.obr.5.

Marchew i dynie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dwóch miskach łączymy ze sobą: w jednej składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy dużą łyżką do połączenia składników (nie za długo). Na koniec dodajemy odciśnięte i obsypane mąką rodzynki.
  
 Przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

1 komentarz:

  1. Ciasto wyszło pyszne! Dałam mniej cukru, olej lniany zamiast zwykłego, więcej dyni (ok 350g) i orzechy włoskie do masy. Wyszło wilgotne tak jak lubię i przepyszne. A robi się w chwilę. Polecam!

    OdpowiedzUsuń