Bardzo serowe danie do którego użyłam sera z niebieską pleśnią Lazur. Nie jest on mocno intensywny w smaku jak np. roquefort, ale ma do niego podobny aromat. Duża ilość parmezanu jako dodatku- koniecznie.
Do mojego dania użyłam makaronu lumaconi, ale nie uważam aby był to najlepszy wybór. Makaron lumaconi bowiem sprawdza się lepiej z dużą ilością sosów i do drobnych dodatków, które mieszczą się w jego środku. Zastąpić go więc można makaronem penne lub farfalle.
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
200 g makaronu
1 filet z kurczaka
50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
100 ml śmietanki 30%
różyczki z 1/2 brokułu
oliwa do smażenia
sól, biały pieprz
Do podania:
starty parmezan
Makaron gotujemy al dente. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Różyczki wrzucamy do wrzątku na ok.7 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietankę, dodajemy pokrojony ser i brokuły. Razem podgrzewamy chwilę, aż śmietanka lekko zgęstnieje a ser rozpuści się. Na patelnie dokładamy makaron, mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz