czwartek, 14 sierpnia 2014

Pieczony łosoś z sosem cytrynowo-porowym


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

400 g filetu z łososia
1 por
1/2 soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
200 ml śmietanki 30%
2 gałązki tymianku
2 szczypty białego pieprzu
świeżo mielony pieprz czarny i sól gruboziarnista
masło klarowane do smażenia

Do podania:
ryż jaśminowy ugotowany z łyżeczką curry

Filet z łososia myjemy i dzielimy na porcje. Każdy doprawiamy mieloną solą i pieprzem, kładziemy na każdy gałązkę tymianku i zawijamy w folę aluminiową. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 200 stopni C.

Za pomocą małej tarki ścieramy skórkę z cytryny. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła klarowanego. Pora kroimy wzdłuż i w cienkie półtalarki(tylko białą część)solimy, wrzucamy na patelnie. Podduszamy na małym ogniu około 5-7 minut, aż por zmięknie ale nie zarumieni się, wyciskamy połowę cytryny i dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.

Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.






1 komentarz:

  1. jeśli o mnie chodzi to jestem prawdziwym łososiożercą! sos cytrynowo-porowy brzmi bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń