czwartek, 14 sierpnia 2014
Pieczony łosoś z sosem cytrynowo-porowym
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
400 g filetu z łososia
1 por
1/2 soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
200 ml śmietanki 30%
2 gałązki tymianku
2 szczypty białego pieprzu
świeżo mielony pieprz czarny i sól gruboziarnista
masło klarowane do smażenia
Do podania:
ryż jaśminowy ugotowany z łyżeczką curry
Filet z łososia myjemy i dzielimy na porcje. Każdy doprawiamy mieloną solą i pieprzem, kładziemy na każdy gałązkę tymianku i zawijamy w folę aluminiową. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 200 stopni C.
Za pomocą małej tarki ścieramy skórkę z cytryny. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła klarowanego. Pora kroimy wzdłuż i w cienkie półtalarki(tylko białą część)solimy, wrzucamy na patelnie. Podduszamy na małym ogniu około 5-7 minut, aż por zmięknie ale nie zarumieni się, wyciskamy połowę cytryny i dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jeśli o mnie chodzi to jestem prawdziwym łososiożercą! sos cytrynowo-porowy brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń