poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Roladki z serem Manchego i suszonymi pomidorami w szynce Serrano


Tydzień hiszpański w Lidlu zainspirował mnie do zrobienia tego dania. Bardzo proste, ale przez dobór składników na prawdę oryginalne. Na szczególną uwagę zasługuje użyty przeze mnie ser- Manchego. To pyszny, długodojrzewający owczy ser z regionu La Mancha. Doskonały nie tylko do potraw, ale też do wina.


Czego potrzebujemy?
( 2 porcje- 4 sztuki)

2 filety z kurczaka
4 pomidory suszone z oleju
4 kawałki sera Manchego
4 plasterki szynki Jamon Serrano 
olej z suszonych pomidorów do smażenia
pieprz

Do podania:

2 kolby kukurydzy
pół szklanki mleka
łyżka masła
sól

Kukurydzę kroimy na 4 części i gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli, masła oraz mleka ok.10 minut. Po ugotowaniu nabijamy na wykałaczki oraz - jeśli lubimy - dodatkowo solimy i kładziemy na nie masło.

Filety myjemy i kroimy w poprzek na cieńsze plastry. Rozbijamy je lekko tłuczkiem, doprawiamy pieprzem (nie solimy!). Na brzegu każdego kawałka układamy suszonego pomidora i ser Manchego, zawijamy w roladki. Każdą z nim owijamy plastrem szynki Serrano.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i obsmażamy roladki z obu stron, aż szynka się zarumieni. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Podajemy z kolbami kukurydzy lub innymi ulubionymi dodatkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz