poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Kopytka z bobu z sosem kurkowym
Czego potrzebujemy?
(3-4 porcje)
350 g bobu
1 jajko
2-3 czubate łyżki mąki (ok.60g)
Sos kurkowy z tego przepisu
Gotowanie bobu (do kopytek możemy ugotować bób nawet dzień wcześniej) :
Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Do kopytek bób musi być zupełnie miękki, więc najlepiej po tym czasie sprawdzić czy jest już gotowy. Bób młody gotuje się krócej a bób stary dłużej, nie ma więc jednego, idealnego czasu na gotowanie. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soli. Odcedzamy i studzimy.
Ugotowany bób obieramy i przygotowujemy ciasto na kopytka. Możemy do tego celu użyć praski do ziemniaków, blendera lub Thermomixa. Jeżeli mamy bardzo miękki i mączysty bób uda nam się go rozgnieść widelcem.
Do rozdrobnionego bobu dodajemy jajko i mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo i zagniatamy ciasto w kulę.
Dzielimy na mniejsze części i formujemy wałeczki, kroimy na kopytka. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnie.
Podajemy z sosem kurkowym lub masłem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny pomysł!!!!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń