niedziela, 17 listopada 2013

Krewetki smażone na maśle z białym winem i czosnkiem


Krewetki..
Co tu dużo pisać- najlepiej smakują smażone na maśle z białym winem, czosnkiem i natką pietruszki. Podejście klasyczne.

Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

350 g krewetek królewskich
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
80 ml białego wina
1/4 cytryny
sól, pieprz
4 kromki bagietki
pół pęczka natki pietruszki

Krewetki rozmrażamy zalewając na ok.15 minut zimną wodą. Jeżeli kupiliśmy krewetki w pancerzach to obieramy je (pozostawiając ogonki) i lekko nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, aby usunąć cienką, czarną nitkę (jelito).
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, natkę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i 2 łyżki masła. Dodajemy czosnek i krewetki. Smażymy krewetki ok. 2 minuty z jednej strony i odwracamy na kolejną minutę. Dodajemy białe wino, odparowujemy alkohol ok.1 minuty. Zdejmujemy z ognia, Dodajemy ostatnią łyżkę masła (najlepiej mocno zimnego), sól i świeżo mielony pieprz, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. Przekładamy na talerz, obficie posypujemy pietruszką.
Podajemy z bagietką.*


I oczywiście wino. Wino wspaniale towarzyszy owocom morza.

*Kromki bagietki możemy chwilę podsmażyć na tej samej patelni, na której smażyliśmy krewetki.

3 komentarze:

  1. Co tu dużo pisać, kiedy ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Polecam dodać kilka pasków papryczki chili! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie rozmrazamy krewetek w cieplej wodzie... Albo rozmrazamy w lodowce, albo w zimnej wodzie

    OdpowiedzUsuń