wtorek, 12 listopada 2013

Muffiny czekoladowe


Przepis na muffinki jest najprostszy na świecie. Jego sekret polega na tym, aby osobno łączyć składniki suche i mokre, a dopiero na końcu je wymieszać. Możemy do nich dodać ulubione bakalie, konfiturę czy podać z kremem. Moje w wersji podstawowej i w wersji z kremem, dla tych którzy mają trochę więcej czasu i oczekują wyjątkowego efektu wizualnego. 

Czego potrzebujemy?
(12 sztuk)

Składniki suche:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Trzepaczką łączymy składniki mokre w małej misce.
Czekoladę kruszymy w blenderze lub innym sprawdzonym sposobem. Osobno w większej misce łączymy składniki suche razem z czekoladą. Do miski z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre i mieszamy (nie za długo!) szpatułką lub łyżką.

Przekładamy do foremek i pieczemy około 20 minut.

Składniki na kakaowy krem maślany:

  • 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru-przesianego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
Utrzeć masło mikserem, aż stanie się białe. Dodajemy cukier puder w 3 partiach oraz kakao.Miksujemy ok.5 minut na średnik obrotach. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy jeszcze chwilę, aż krem będzie puszysty. Chłodzimy w 15 minut w lodówce, dekorujemy muffinki za pomocą szprycy do ciast.

Uwaga! Muffinki z kremem są bardzo słodkie, ale to duża ilość cukru pudru powoduje, że krem jest sztywny. Można próbować regulować proporcje :)



A do dekorowania jeszcze muszę nabrać trochę wprawy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz