Ratatouille to bardzo popularne danie francuskie. W mojej kuchni pojawia się od dawna, a właściwie od momentu, kiedy na ekranach kin pojawił się film animowany Ratatuj!, a ja zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem. U mnie stanowi ono oddzielne danie, albo dodatek do dań z mięs i ryb. Przepisów na ratatouille jest wiele. Myślę, że tak wiele jak wielu jest kucharzy. Poniżej przedstawiam wam moją wersję w wersji.. jednej z wielu.
Czego potrzebujemy?
(4 porcje)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 pomidor
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub inny olej
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na ok. 20 minut na sitko, żeby stracił gorycz. Po tym czasie przelewamy go wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Środkową, gąbczastą część każdego plastra wycinamy, a pozostałą część kroimy. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne (chłoną tłuszcz) i kroimy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, czosnek w plasterki. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w dość duże kawałki.
Na patelni lub patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy. Warzywa w pierwszej fazie powinny grillować się każde osobno, ale kiedy wrzucimy je parami, nie zmienimy szyku dania, a zaoszczędzimy trochę czasu.
Na patelnię wrzucamy paprykę, czosnek i cebulę podsmażamy, aż papryka lekko się zarumieni. Zdejmujemy warzywa do miseczki. Na patelnię wrzucamy cukinię i bakłażana, również podsmażamy, aż lekko się zarumienią. Dokładamy wcześniej zdjęte z patelni warzywa, smażymy razem ok. 5 minut mieszając. Dodajemy pomidory, zmniejszamy ogień i przykrywamy na parę minut, aby pomidory puściły sok i zmiękły ale też nie rozpadły się. Na koniec dodajemy przyprawy. Podajemy ze świeżą bagietką.
Bajecznie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz