niedziela, 17 listopada 2013

Cynamonowe drożdżówki z karmelizowanymi jabłkami


Zapach jabłek i cynamonu to jesienny zapach domu. Jesień to okres, kiedy jabłek jest pod dostatkiem i wielkim grzechem byłoby z nich nie skorzystać. Dzisiaj na blogu zamiast klasycznej szarlotki- drożdżówki z karmelizowanymi na brązowym cukrze jabłkami. W sam raz na drugie śniadanie do pracy.

Czego potrzebujemy?
(7 sztuk)
20 g drożdży
110 g (ok. 1/2 szklanki mleka)
50 g (ok. 1/4 szklanki cukru)
40 g masła
1 jajko
1 białko (żółtko możemy dodać do ciasta)
szczypta soli

3 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru



Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami i cukrem. Do przesianej mąki dodajemy sól i stopniowo dolewamy roztworu z mleka i drożdży zagniatając. Dodajemy jajko i masło, dalej zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki.
Thermomix:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2.30min/37 stopni C/obr.1.
Dodać resztę składników i wyrabiać 2 min.Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki i nastawiamy na wyrabianie na kolejne 2 minuty.
Ciasto przełożyć do miseczki i przykryć bawełnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. W tym czasie pokroić jabłka na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, a po rozpuszczeniu masło zasypać cukrem. Kiedy cukier zacznie powoli się topić wrzucamy jabłka, posypujemy je cynamonem i karmelizujemy ok.5 minut na małym ogniu.Z ciasta formujemy placuszki, robimy w nich zagłębienia i umieszczamy w nich jabłka. Brzegi smarujemy białkiem.
Pieczemy w 180 stopniach C ok.20 minut.



1 komentarz: