Naleśniki można serwować na tysiąc sposobów: z serem, dżemem, cukrem pudrem, a także z farszami warzywnymi, mięsnymi... Warto mieć w pamięci najlepszy i najprostszy przepis na naleśniki: szklanka mąki, wody i mleka, jajka, szczypta soli i cukru. Do ciasta dodajemy też masło lub kilka kropel oleju, aby ciasto było sprężyste i aby można było smażyć je na suchej patelni. Dzisiejszy przepis na naleśniki z delikatnym serem ricotta z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.
Czego potrzebujemy?
(ok. 8 sztuk naleśników)
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Masło roztopić, ostudzić. Połączyć mikserem wszystkie składniki. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Nie musimy dodawać oleju do smażenia.
Nadzienie:
ricotta - 1 opakowanie
cukier - do smaku
Składniki łączymy, nadzieniem wypełniamy naleśniki.
Mus owocowy:
szklanka owoców (truskawki, maliny, brzoskwinie)
cukier - do smaku
kilka kropel soku z cytryny
Składniki miksujemy za pomocą blendera, polewamy naleśniki.
* W zrobieniu ciasta na naleśniki i musu owocowego pomoże Wam także Thermomix!
A co najbardziej umili nam jesienne śniadanie? Podanie go z musem z truskawek zamrożonym jeszcze pięknym latem ;)
Uwielbiam naleśniki a ricotty jeszcze nie miałam okazji próbować - czas to zmienić ! :)
OdpowiedzUsuńnaleśniki nadziane ricottą, to było moje ulubione danie latem! muszę znowu powtórzyć :)
OdpowiedzUsuń