wtorek, 12 listopada 2013

Naleśniki z ricottą i musem z owoców


Uwielbiane przez dzieci i nie mniej przez dorosłych...
Naleśniki można serwować na tysiąc sposobów: z serem, dżemem, cukrem pudrem, a także z farszami warzywnymi, mięsnymi... Warto mieć w pamięci najlepszy i najprostszy przepis na naleśniki: szklanka mąki, wody i mleka, jajka, szczypta soli i cukru. Do ciasta dodajemy też masło lub kilka kropel oleju, aby ciasto było sprężyste i aby można było smażyć je na suchej patelni. Dzisiejszy przepis na naleśniki z delikatnym serem ricotta z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. 

Czego potrzebujemy?
(ok. 8 sztuk naleśników)

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Masło roztopić, ostudzić. Połączyć mikserem wszystkie składniki. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Nie musimy dodawać oleju do smażenia.

Nadzienie:
ricotta - 1 opakowanie
cukier - do smaku

Składniki łączymy, nadzieniem wypełniamy naleśniki.

Mus owocowy:

szklanka owoców (truskawki, maliny, brzoskwinie)
cukier - do smaku
kilka kropel soku z cytryny

Składniki miksujemy za pomocą blendera, polewamy naleśniki.


* W zrobieniu ciasta na naleśniki i musu owocowego pomoże Wam także Thermomix!


A co najbardziej umili nam jesienne śniadanie? Podanie go z musem z truskawek zamrożonym jeszcze pięknym latem ;)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniki a ricotty jeszcze nie miałam okazji próbować - czas to zmienić ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. naleśniki nadziane ricottą, to było moje ulubione danie latem! muszę znowu powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń