sobota, 12 września 2015

Letni makaron z kurkami i brokułem


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

100 g krótkiego makaronu (u mnie lumaconi)
100 g filetu z kurczaka (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
100 g kurek
garść różyczek brokułu
1 szalotka
1 ząbek czosnku
50-100 ml śmietany 30 % 
sól, pieprz
łyżka oliwy i łyżka masła do smażenia

Brokuły gotujemy we wrzącej wodzie al dente ok. 7 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szalotkę i czosnek siekamy. Kurczaka kroimy w kostkę,solimy.
Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Nigdy nie moczymy kurek!
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek, po ok. 1 minucie dodajemy kurczaka i kurki, smażymy ok. 8 minut. Dodajemy odcedzone i zahartowane brokuły. Brokuły hartujemy zimna wodą aby zachowały intensywnie zielony kolor. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gotujemy chwilę do zgęstnienia sosu. Dodajemy makaron, mieszamy i podajemy.

1 komentarz:

  1. O mniam, uwielbiam brokuły wszędzie i pod każdą postacią! :)

    OdpowiedzUsuń