wtorek, 25 sierpnia 2015

Jednogarnkowe leczo z cukinią


Przepis na jednogarnkowe danie, które nie wymaga od nas ani dużej wprawy ani precyzji. Potrzebne nam będą świeże warzywa, jakich teraz jest pod dostatkiem. Możemy użyć różnokolorowych papryk, kabaczków, pomidorów różnego rodzaju i świeżych ziół. W końcu niedługo kończy się lato...

Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

700-800 g cukinii
2 papryki
3 pomidory
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
250 g kiełbaski z fileta drobiowego
4 plasterki boczku 
1 łyżeczka papryki w proszku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka tymianku
garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Czosnek, boczek i cebulę kroimy plasterki. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w kostkę. Jeśli używamy bardzo dużej cukinii pozbywamy się gąbczastego środka, który wchłania tłuszcz i jest niesmaczny.

Wszystkie składniki smażymy w jednym garnku lub w głębokiej patelni. Na oliwie smażymy kolejno: kiełbaskę z boczkiem do zarumienienia, dodajemy cebulę i czosnek a po kilku minutach warzywa. Jeśli nie mamy bardzo dużego naczynia możemy dodawać na kilka tur. Całość dość obficie solimy, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sparzone i obrane pomidory. Gotujemy razem kilka minut,dodajemy zioła, doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem.



Warzywa psiankowate 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz