wtorek, 4 sierpnia 2015

Tarta z malinami bez pieczenia


Czego potrzebujemy?
 
90 g gorzkiej czekolady
200 g ciasteczek np. herbatników, owsianych
1 opakowanie serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukry pudru
200 g malin

Czekoladę roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze na pył i mieszamy z roztopioną czekoladą.

Okrągłą formę do ciasta 24-26 cm lub formę do tarty z odpinanym dnem smarujemy lekko masłem i wykładamy spodem ciasteczkowym razem z 2 cm rantem. Wstawiamy do lodówki na 15-30 minut.

Schłodzoną kremówkę ubijamy. Kiedy jest już sztywna dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy na małych obrotach.

Na przygotowany spód wykładamy masę, na wierzch układamy świeże maliny. Tarta najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, ale można podawać ją od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz