poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Hiszpański chłodnik Gazpacho
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
700 g dojrzałych pomidorów
3 czerwone papryki
1 ogórek świeży
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól, pieprz do smaku
50 g oliwy z oliwek
Do podania: grzanki lub pokrojone w kosteczkę warzywa np. papryka żółta, ogórek gruntowy.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części i usuwamy gniazda. Paprykę obieramy obieraczką (chociaż z grubsza),również kroimy na mniejsze części i usuwamy gniazda nasienne. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek miksujemy w blenderze. Kiedy konsystencja będzie już odpowiednia dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.
Podajemy mocno schłodzony.
W Thermomixie 30s/obr. 5 oraz 2 s/obr.10. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy 2s/Turbo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo go lubię, idealny na upalne lato. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń