niedziela, 27 lipca 2014
Sernik z białą czekoladą i jagodami
Czego potrzebujemy?
150g jagód
500 g sera sernikowego
500 g mascarpone
5 jajek
2 tabliczki białej czekolady
100 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
Spód:
50g masła
1 łyżeczka kakao
200 g ciastek owsianych lub kruchych
Przygotowujemy okrągłą blachę 24-26 cm. Na spód, pod obręcz wpuszczamy papier do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Ciastka miksujemy i dodajemy do nich kakao. Całość mieszamy z masłem wykładamy do formy i ugniatamy. Spód wkładamy do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona dodajemy śmietankę kremówkę i szybko mieszamy trzepaczką.
W dużej misce miksujemy ser z mascarpone dodając po jednym jajku. Ciągle miksując dodajemy białą czekoladę i cukier.
Jagody miksujemy blenderem.
Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową i w dowolny sposób nakładamy mus jagodowy. Ja nałożyłam miejscowo i rozciągnęłam wykałaczką, aby powstały łezki.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C, 1 godzinę w temperaturze 155 stopni C i 30 minut w temperaturze 120 stopni. Upieczony sernik wyjmujemy i studzimy na kratce, po czym wkładamy na całą noc do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam! Uwielbiam serniki z owocami:)
OdpowiedzUsuń