niedziela, 27 lipca 2014

Sernik z białą czekoladą i jagodami


Czego potrzebujemy?

150g jagód


500 g sera sernikowego
500 g mascarpone
5 jajek
2 tabliczki białej czekolady
100 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru

Spód:

50g masła
1 łyżeczka kakao
200 g ciastek owsianych lub kruchych

Przygotowujemy okrągłą blachę 24-26 cm. Na spód, pod obręcz wpuszczamy papier do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Ciastka miksujemy i dodajemy do nich kakao. Całość mieszamy z masłem wykładamy do formy i ugniatamy. Spód wkładamy do lodówki.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona dodajemy śmietankę kremówkę i szybko mieszamy trzepaczką.

W dużej misce miksujemy ser z mascarpone dodając po jednym jajku. Ciągle miksując dodajemy białą czekoladę i cukier.

Jagody miksujemy blenderem.

Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową i w dowolny sposób nakładamy mus jagodowy. Ja nałożyłam miejscowo i rozciągnęłam wykałaczką, aby powstały łezki.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C, 1 godzinę w temperaturze 155 stopni C i 30 minut w temperaturze 120 stopni.  Upieczony sernik wyjmujemy i studzimy na kratce, po czym wkładamy na całą noc do lodówki.



1 komentarz: