sobota, 26 lipca 2014

Kremowe risotto z kurkami


Czego potrzebujemy?
(3-4 porcje)

100 g kurek
1 szklanka ryżu arborio
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
700 ml gorącego bulionu
20 g startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki masła klarowanego
garść posiekanej natki pietruszki

Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Czosnek i szalotkę siekamy wrzucamy na patelnie na kilka sekund i dodajemy kurki. Smażymy około 7 minut po czym dodajemy ryż. Ryż smażymy na patelni 3-4 minuty, aż stanie się przezroczysty i dobrze pokryje się oliwą.

 Dodajemy białe wino i odparowujemy. Podlewamy porcją bulionu, czekamy aż ryż go wchłonie. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Ryż gotuje się około 20 minut, więc mniej więcej w tym czasie musimy już kontrolować miękkość ryżu, aby risotto się nam nie rozgotowało. Kiedy ryż będzie al dente zdejmujemy go z ognia.

Dodajemy pietruszkę,parmezan i masło, mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Podajemy posypane dodatkową porcją parmezanu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz